Koření Badyán celý
Ve starých českých kuchařkách se badyánu pro jeho tvar říká hvězdičkové koření a i v zahraničí na něj narazíte pod názvem star anise, tedy hvězdicový anýz. I když botanicky nemá s anýzem nic společného, jeho kořeněná chuť a vůně je anýzu podobná, jen je u badyánu silnější.
Badyán má své hlavní místo v asijské kuchyni, kde jej nalezneme např. v legendární čínské směsi koření pěti vůní, vietnamské polévce phở, indickém biryani a desítkách dalších receptů.
V naší české kuchyni se používá především do vánočního pečiva, perníků, povidel, ovocných polévek, kompotů a samozřejmě nezastupitelný je při ochucení svařeného vína.
Chuť a vůně
Kořenitě nasládlá chuť, vůně podobná anýzu a fenyklu.
Kde se pěstuje
jihovýchodní Asie a Tichomoří, severní Afrika
Na co se používá
Badyán je nezbytnou ingrediencí tradiční asijské kuchyně, např. vietnamské nudlové polévky phở. Používá se na přípravu různých mas, ryb a mořských plodů. V české kuchyni se přidává do perníků, sušenek, povidel, kompotů nebo při výrobě likérů a horkých nápojů.
Země původu
Vietnam
Etiketa pro celý badyán
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Badyán nabízíme v těchto variantách
Dávkování celého badyánu
Narazili jste v receptu na celý badyán a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 1 g |
Vrchovatá čajová lžička | 2 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 4 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 5 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celého badyánu měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se badyán řekne:
jiné názvy:
|
čínský anýz, hvězdicový anýz, hvězdičkové koření, indický anýz, sibiřský anýz
|
latinsky:
|
Illicium verum
|
slovensky:
|
badián, hviezdicový aníz
|
anglicky:
|
star anise
|
německy:
|
Sternanis, Badian
|
francouzsky:
|
anis étoilé, badiane chinoise
|
vietnamsky:
|
đại hồi
|
Druh kuchyně, ve které se badyán s oblibou používá
Na co se badyán většinou používá
Kde koupím celý badyán?
Nejenom celý badyán, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celého badyánu.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě