Že se novému koření také staročesky říká všekoření (nebo anglicky allspice) rozhodně není náhoda. Když jej ochutnáte, ucítíte nádech hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a lehce peprnou dochuť – a přitom je to jedno jediné koření, které má v sobě tolik vůní a chutí najednou. Díky tomu se skvěle hodí jak do slaných, tak sladkých pokrmů a najdete ho v kuchyních po celém světě.
Mletá varianta nového koření je ideální tam, kde chcete jeho chuť rychle a rovnoměrně rozprostřít. Skvěle se hodí do omáček, pečených i dušených jídel, masových směsí a marinád. Ve sladkých receptech je oblíbené hlavně v pernících, sušenkách a vánočním cukroví, kde dodává jemně kořeněný podtón. Ale najde využití i v domácích uzeninách, klobásách nebo pečivu.
Do čeho se mleté nové koření hodí?
- Masové pokrmy a omáčky – stačí špetka do guláše, rajčatové omáčky nebo do pečené drůbeže a jídlo získá příjemnou plnou chuť.
- Marinády – v kombinaci s česnekem, tymiánem a chilli vytváří skvělou základní směs pro grilování nebo pomalé pečení masa.
- Sladké pečení – mleté nové koření patří do perníků, jablečných koláčů i podzimních dezertů s dýní.
Jamajský tip na závěr
Pokud chcete ochutnat pravou karibskou kuchyni, zkuste jamajskou jerk marinádu. Ostatně novému koření se také říká jamajský pepř, takže je jasné, že tahle marináda je pro něj jako dělaná. Smíchejte tedy nové koření s česnekem, zázvorem, tymiánem, třtinovým cukrem, limetkovou šťávou a trochou chilli a vytvořte tak marinádu, do které naložte kuřecí nebo vepřové maso a nechte marinovat přes noc. Výsledkem je neuvěřitelně aromatické, šťavnaté maso, které vás přenese přímo na karibskou pláž.