Koření na Garam Masála
Indická kuchyně je jedna velká barevná hostina pro smysly, a pokud chcete proniknout do jejího tajemství, Garam Masála by měla být jedna z prvních na vašem seznamu. Tahle ikonická směs koření se v Indii používá snad úplně na všechno – od masových specialit přes zeleninové kari až po polévky z luštěnin a dokonce má své místo i ve sladké kuchyni.
Jak už v indické kuchyni bývá zvykem, neexistuje jen jedna jediná správná verze směsi koření. Každý kout Indie, dokonce každá rodina si míchá svou vlastní nejlepší Garam Masálu. Ta naše receptura pochází z Rádžasthánu, severoindického regionu, kde se Garam Masála tradičně používá ve formě sypké směsi. Oproti jižní Indii, kde se často připravuje jako pasta smíchaná s kokosovým mlékem a octem, je tato suchá směs ideální pro rychlé dochucení pokrmů.
Objevíme v ní hřejivé středně ostré koření a nasládlým podtónem. Koriandr a římský kmín tvoří základní chuťovou kostru, která dodává směsi příjemně zemitý a lehce citrusový podtón. Fenykl a kardamom přispívají jemnou sladkostí a svěžestí, zatímco hřebíček, skořice a muškátový ořech přinášejí bohaté, teplé aroma, které je pro indická jídla typické. Chilli a černý pepř dodávají směsi jemnou pálivost a hřejivost, díky nimž je ideální pro zahřátí těla. Pískavice a bobkový list zase vyvažují celou kombinaci lehce nahořklými a kořeněnými tóny.
Na co koření Garam Masála můžeme použít?
Na Garam Masála je mimojiné skvělé to, že se jedná o univerzální koření, které dokáže proměnit i obyčejné jídlo v exotický zážitek. Ať už ji použijete do tradičních indických receptů nebo ji přidáte do vlastních kulinářských experimentů, vždy dodá jídlu dokonalou chuť, při které budete přemýšlet, do čeho všeho byste ji ještě mohli dát.
- Kari a dušené maso – Nejčastější využití Garam Masály je v kari omáčkách. Směs se často přidává až ke konci vaření, aby si zachovala svoji výraznou vůni. Pokud ji ale orestujete na oleji hned na začátku, pomůže lépe rozvinout chutě dalších ingrediencí.
- Polévky z luštěnin a zeleniny – Skvěle se hodí do hustých polévek, například do tradiční indické čočkové polévky dhal. Přidává se buď přímo do vaření, nebo jako závěrečné dochucení spolu s trochou citronové šťávy.
- Pečená a grilovaná zelenina – Pokud rádi pečete nebo grilujete zeleninu, zkuste ji před přípravou lehce posypat Garam Masálou smíchanou s olivovým olejem. Výborně se hodí například na mrkev, květák, brambory nebo batáty.
- Rýže a pilaf – Garam Masála se skvěle hodí k rýži, zejména pokud ji vaříte jako pilaf nebo biryani. Stačí přidat špetku směsi do rýže během vaření, případně ji na závěr lehce posypat.
- Indický chléb – Můžete ji přidat do těsta na naan, chapati nebo parathu, čímž těmto plackám dodáte výraznější a zajímavější chuť.
- Jogurtové dipy a marinády – Pokud hledáte způsob, jak ochutit kuřecí maso nebo zeleninu, zkuste smíchat Garam Masálu s jogurtem a trochou citronové šťávy. Taková marináda dodá pokrmu skvělou chuť a zároveň maso krásně zkřehne.
- Sladká varianta – Ačkoli se Garam Masála používá hlavně ve slaných pokrmech, její teplé, kořeněné tóny se skvěle hodí i do některých dezertů. Stačí přidat špetku do sušenek, perníčků nebo do horké čokolády.
Jogurtová marináda s Garam Masálou
V Indii vědí, že nejlepší maso je to, které se marinuje v jogurtu. A když k tomu přidáte Garam Masálu, vznikne dokonalá kombinace! Smíchejte 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku nebo dvě Garam Masály, špetku soli a prolisovaný stroužek česneku. Do hotové marinády naložte kuřecí maso, nejlépe přes noc. Jogurt maso krásně zkřehčí a koření se dokonale vstřebá. Pak už jen hodit na pánvičku nebo upéct v troubě a máte šťavnaté, voňavé a dokonale ochucené maso, které se rozpadá na jazyku. Perfektní k rýži, na naan nebo jen tak s čerstvým salátem.
Chuť a vůně
Pálivější lehce nasládlá chuť s výraznou vůní připomínající karí.
Doporučené dávkování
2 vrchovaté polévkové lžíce koření na 1 kg masa nebo zeleniny, do polévek 1 vrchovatá lžíce na 1 l vody
Složení koření na garam masálu
koriandr,
kurkuma,
pískavice,
římský kmín,
bobkový list,
fenykl,
chilli,
kardamom,
hřebíček,
muškátový květ,
muškátový ořech,
pepř černý,
skořice
Příprava
Na začátku přípravy je vhodné směs koření opražit na oleji, aby vynikla jeho chuť a vůně.
Země původu
Česká republika
Etiketa pro koření na garam masálu
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Míša z Království doporučuje
Zkuste přidat tuto směs do dýňové polévky. Stačí přidat polévkovou lžíci koření při restování cibule a nechat koření rozvonět. Krémová dýně si skvěle rozumí s teplými tóny skořice, římského kmínu a kardamomu, takže výsledek bude nádherně voňavý a plný chutí. Na závěr přidejte kapku kokosového mléka a hrst opražených dýňových semínek – a máte dokonalou podzimní lahůdku!
Dávkování koření na garam masálu
Narazili jste v receptu na koření na garam masálu a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 9 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste koření na garam masálu měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 2 vrchovaté polévkové lžíce koření na 1 kg masa nebo zeleniny, do polévek 1 vrchovatá lžíce na 1 l vody.
Druh kuchyně, ve které se koření na garam masálu s oblibou používá
Na co se koření na garam masálu většinou používá
Kde koupím koření na garam masálu?
Nejenom koření na garam masálu, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně koření na garam masálu.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě