Bílá hořčice celá semínka / Koření
Hořčičné semínko patří mezi ta nejnenápadnější, ale zároveň nejúčinnější koření v kuchyni. Má jemně hořkosladkou chuť s postupně se rozvíjející pikantností a je skvělým pomocníkem při nakládání, marinování i přípravě domácí hořčice. Při vaření se chová trochu jako kouzelník – vcelku chutná spíš jemně, ale jakmile se rozdrtí nebo smíchá s tekutinou, začne uvolňovat ostrou, štiplavou chuť, která je pro hořčici typická.
V kuchyni se hořčičná semínka často praží na sucho nebo restují na oleji, čímž získají jemnější, lehce oříškovou chuť. Jsou také klíčovou ingrediencí pro nakládání zeleniny, přípravu kořenících směsí nebo ochucení masových pokrmů.
Do čeho se semínka bílé hořčice nejlépe hodí?
Celá hořčičná semínka se používají hlavně tam, kde mají postupně uvolňovat chuť do nálevů, marinád nebo teplých jídel.
- Nakládání zeleniny a okurek – Celá semínka se tradičně přidávají do kyselých i sladkokyselých nálevů při zavařování okurek, zelí, cibulek nebo červené řepy. Dodávají jemnou pikantnost a zároveň pomáhají uchovat křupavost nakládané zeleniny.
- Marinády a dresinky – Skvěle se hodí do hořčičných a medovo-hořčičných marinád na maso i ryby. V dresincích dodávají jemně štiplavou a zároveň lehce oříškovou chuť, která příjemně doplňuje saláty i grilovanou zeleninu.
- Masová jídla a dušené pokrmy – Vcelku se semínka hořčice přidávají i do masových výpeků a omáček, kde pomalu uvolňují svou chuť a skvěle ladí s česnekem, pepřem nebo octem.
- Kořenící směsi a indická kuchyně – Jsou důležitou součástí indických kořenících směsí a často se restují na oleji spolu s dalším kořením, aby jejich chuť ještě víc vynikla. Skvěle se hodí do kari, dušených čočkových a zeleninových pokrmů.
- Domácí hořčice – Pokud semínka pomelete a smícháte s octem, pivem, vínem, medem nebo dalším kořením, můžete si vytvořit vlastní domácí hořčici na míru. Záleží jen na tom, jestli ji chcete jemnější, nebo pořádně ostrou.
V moderní gastronomi mají hořčičná semínka mnohem širší využití, než jen v tradičním nakládání nebo marinádách. Skvěle fungují v domácím pečivu – zkuste je přidat do těsta na chléb, housky nebo slané koláče, kde nejen zvýrazní chuť, ale dodají i jemnou křupavost. V některých receptech se používají jako náhrada pro kmín nebo sezamová semínka. Další zajímavé využití najdou v krémových polévkách a dušených pokrmech, kde se často před přidáním krátce opraží na oleji, čímž se jejich chuť zjemní a získá lehce oříškový nádech. Využít je můžete i v moderní fúzi chutí – například v kombinaci s medem, česnekem a citrusovou kůrou vytvoří skvělý základ pro netradiční glazuru na maso nebo zeleninu. Hořčičná semínka zkrátka stojí za experimentování, protože jejich chuť dokáže překvapit v mnoha nečekaných kombinacích.
Kde se pěstuje
Evropa, oblast Středomoří, západní Asie
Země původu
Česká republika
Etiketa pro celou bílou hořčici
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Hořčice je dostupná v těchto variantách
Dávkování celé bílé hořčice
Narazili jste v receptu na celou bílou hořčici a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 4 g |
Vrchovatá čajová lžička | 5 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 11 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 15 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celé bílé hořčice měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se hořčice řekne:
jiné názvy:
|
bělohořčice setá
|
latinsky:
|
Sinapis alba
|
slovensky:
|
horčica biela
|
anglicky:
|
white mustard
|
německy:
|
Weißser Senf
|
francouzsky:
|
moutarde blanche
|
Druh kuchyně, ve které se hořčice s oblibou používá
Na co se hořčice většinou používá
Kde koupím celou bílou hořčici?
Nejenom celou bílou hořčici, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celé bílé hořčice.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě