Tandoori masála získala svůj název podle tradiční pece tandoor, což je hliněná pec používaná v indické kuchyni. Tato směs koření byla původně vytvořena pro marinování masa a zeleniny před pečením v tandooru. Postupem času se ale tato receptura stala oblíbenou i pro pečení a vaření mimo tuto pec jak v Indii, tak i mimo ni.
Stejně jako další slavné indické směsi koření, i Tandoori masála nemá pevně dané složení a každá rodina si míchá svou dokonalou směs. V naší Tandoori Masala najdete harmonické spojení klasických ingrediencí indické kuchyně jako je římský kmín, koriandr semínka i list, paprika, kurkuma, cibule, česneku, pepř, hořčic, zázvor, paprika, nové koření, galangal, muškátový oříšek, skořice, hřebíček a dlouhý pepř.
Jak můžeme koření tandoori masála v kuchyni využít?
Kuře Tandoori
Snad nejznámější použití tohoto koření. Stačí namarinovat kuřecí kousky, křídla nebo stehna ve směsi jogurtu a koření. Poté grilujte nebo pečte, abyste získali lahodný pokrm, který je uvnitř křehký s vláčný a zvenku lehce křupavý.
Zelenina Tandoori
Zeleninu jako je paprika, cibule, lilek, patizon nebo cuketa důkladně namočte v marinádě na bázi Tandoori masala, poté napíchejte a grilujte pro lahodnou vegetariánskou variantu.
Tandoori Paneer
Kostky sýra paneer (panýr) lze marinovat v Tandoori masala a grilovat buď jako skvělý předkrm nebo hlavní chod.
Tandoori Naan
Dodejte svému domácímu chlebu naan šmrnc přidáním Tandoori masaly do těsta. Takto připravený chléb je fantastická příloha třeba ke karí.
Krevety Tandoori
Dopřejte mořským plodům pikantní úpravu marinováním krevet v Tandoori masale. Krevety můžete grilovat nebo orestovat na pánvi.
Tandoori Tofu
Pro veganské zpestření marinujte tofu ve směsi Tandoori masala a buď grilujte, nebo smažte na pánvi.
Tandoori masala je víc než jen směs koření; je to cesta za všemi chutěmi Indie, kterou by díky své bohaté historii, zářivým chutím a rozmanitým možnostem použití neměl vynechat žádný milovník této exotické kuchyně.
Dávkování tandoori masála
Narazili jste v receptu na tandoori masála a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 4 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 9 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 12 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste tandoori masála měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 2 vrchovaté polévkové lžíce koření na 1 kg masa nebo na 500 g jogurtu.
Kde koupím tandoori masála?
Nejenom tandoori masála, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně tandoori masála.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě