Tandoori masála získala svůj název podle tradiční pece tandoor, což je hliněná pec používaná v indické kuchyni. Tato směs koření byla původně vytvořena pro marinování masa a zeleniny před pečením v tandooru. Postupem času se ale tato receptura stala oblíbenou i pro pečení a vaření mimo tuto pec jak v Indii, tak i mimo ni.
Stejně jako další slavné indické směsi koření, i Tandoori masála nemá pevně dané složení a každá rodina si míchá svou dokonalou směs. V naší Tandoori Masala najdete harmonické spojení klasických ingrediencí indické kuchyně jako je římský kmín, koriandr, paprika, česnek, zázvor a samozřejmě nezbytné chilli.
Jak můžeme koření tandoori masála v kuchyni využít?
- Kuře Tandoori - snad nejznámější použití tohoto koření. Stačí namarinovat kuřecí kousky, křídla nebo stehna ve směsi jogurtu a koření. Poté grilujte nebo pečte, abyste získali lahodný pokrm, který je uvnitř křehký s vláčný a zvenku lehce křupavý.
- Zelenina Tandoori - zeleninu jako je paprika, cibule, lilek, patizon nebo cuketa důkladně namočte v marinádě na bázi Tandoori masala, poté napíchejte a grilujte pro lahodnou vegetariánskou variantu.
- Tandoori Paneer - kostky sýra paneer (panýr) lze marinovat v Tandoori masala a grilovat buď jako skvělý předkrm nebo hlavní chod.
- Tandoori Naan - dodejte svému domácímu chlebu naan šmrnc přidáním Tandoori masaly do těsta. Takto připravený chléb je fantastická příloha třeba ke karí.
- Krevety Tandoori - dopřejte mořským plodům pikantní úpravu marinováním krevet v Tandoori masale. Krevety můžete grilovat nebo orestovat na pánvi.
- Tandoori Tofu - pro veganské zpestření marinujte tofu ve směsi Tandoori masala a buď grilujte, nebo smažte na pánvi.
Tandoori masala je víc než jen směs koření; je to cesta za všemi chutěmi Indie, kterou by díky své bohaté historii, zářivým chutím a rozmanitým možnostem použití neměl vynechat žádný milovník této exotické kuchyně.