Cejlonská skořice mletá / Koření
Cejlonská skořice mletá je jemnější sestra běžně dostupné indonéské (čínské) skořice. Má papírově tenkou kůru, sladkou chuť s nádechem citrusů a vůni, která je decentní a ne tak štiplavá. Pokud hledáte něco jemnějšího do kaše nebo dezertu, cejlonská verze je přesně pro vás.
Oproti výraznější indonéské skořici se cejlonská lépe hodí tam, kde nechcete, aby koření přebilo ostatní chutě. Skvěle zapadne do jemných receptů, ale i do odvážnějších kombinací s exotickým kořením. V pečených moučnících, jako je závin nebo perník, není její chuť tolik nápadná, ale pokud máte rádi spíš jemnost než sílu, klidně ji tam použijte.
Kam se cejlonská skořice mletá hodí?
Tato varianta je ideální tam, kde se skořice dobře rozpustí nebo kde má být jemně rozprostřená v celém pokrmu.
- Kaše a pudinky – Cejlonská skořice se snadno rozmíchá a dodá rýžové nebo ovesné kaši příjemné hřejivé tóny bez ostrého dozvuku. V pudinku nebo krupicové kaši udělá podobnou službu.
- Moučníky a dezerty – V jemnějších těstech vynikne její sladká, lehce citrusová chuť. Hodí se do lineckého, třeného těsta, nebo třeba na sypání koláčů a buchet. Pokud jste zvyklí na silnější skořicovou chuť, tady ji poznáte spíš jako příjemné pozadí.
- Sladké pečivo – Ideální do vánočky, koblih, mazanců nebo do kynutých závitků s máslem a cukrem. Skořice se krásně rozpustí a spojí s těstem, takže nezanechá ostré špičky chuti.
- Čajové směsi a ochucená káva – Skvělá do domácích směsí s černým nebo rooibos čajem, do latté nebo jako příměs k cukru na sypání nápojů. Mletá se dá přimíchat rovnou, aniž byste ji museli louhovat.
- Indická a orientální kuchyně – Funguje jako součást kořenících směsí (např. garam masala), kde díky své jemnosti nenarušuje rovnováhu chutí. Výborná do kari nebo dušeného jehněčího.
Tip na závěr: Cejlonská skořice v mleté podobě je parádní volba do všech receptů, kde chcete jemné, sladké, voňavé pozadí. Pokud zkoušíte nové kombinace, přidejte ji do domácí granoly, jogurtu s ovocem nebo těsta na sušenky – a uvidíte, jak se promění i obyčejný dezert. A pokud toužíte po silnější skořicové chuti, zkuste raději její ostřejší sestřičku – skořici indonéskou.
Kde se pěstuje
Srí Lanka, Indonésie, Madagaskar
Země původu
Madagaskar
Etiketa pro mletou cejlonskou skořici
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Skořice je dostupná v těchto variantách
Dávkování mleté cejlonské skořice
Narazili jste v receptu na mletou cejlonskou skořici a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 8 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 10 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste mleté cejlonské skořice měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se skořice řekne:
jiné názvy:
|
cinamom
|
latinsky:
|
Cinnamomum zeylanicum
|
slovensky:
|
škorica cejlonská
|
anglicky:
|
Ceylon cinnamom
|
německy:
|
Ceylon-Zimt
|
francouzsky:
|
cannelle de Ceylan
|
Druh kuchyně, ve které se skořice s oblibou používá
Na co se skořice většinou používá
Kde koupím mletou cejlonskou skořici?
Nejenom mletou cejlonskou skořici, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně mleté cejlonské skořice.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě