Estragon je důležité koření francouzské kuchyně, kde se přidává k sýrům, do listových salátů, vaječných pokrmů (i omelet), ke kuřatům a rybám, k přichucení hořčice a salátových zálivek, pomazánek (např. rozetřený s máslem). Delší tepelná úprava ubírá estragonu na chuti, proto je lépe jej přidat až ke konci. Estragon se tradičně používá k aromatizaci octa. Do lahve octa přidáme větvičku nebo lžíci estragonu.
Chuť a vůně
Jemná hořkosladká, lehce pikantní, podobná anýzu a lékořici.
Druh kuchyně, ve které se estragon s oblibou používá
Na co se estragon většinou používá
Kde se pěstuje
jižní Evropa, Asie, západní Amerika
Na co se používá
K aromatizování octů, při nakládání zeleniny, do francouzských a čínských pokrmů, k pečeným a dušeným masům, sýrům, kuřatům, rybám, krevetám, do vaječných jídel, omáček, polévek, marinád, dresinků a bylinkových másel.
Zajímavost
Sušený estragon je mnohem intenzivnější, než čerstvý. Místo polévkové lžíce čerstvého estragonu postačí jedna čajová lžička sušeného.
Země původu
Francie, Irán