Jemně mleté chilli papričky habanero je nejlepší volba, když chcete ostrou, rovnoměrně rozloženou pálivost v celém jídle. Má vysoce pálivou chuť s ovocnými tóny manga, žlutého melounu a citrusů, doplněnou o intenzivní květinovou vůni. Díky své práškové konzistenci se okamžitě spojí se základem omáček, marinád i polévek, a zajistí, že žádné sousto nebude bez ohnivého kopance. Pálivost? 250 000 SHU. Takže opatrně, tady se chyby neodpouštějí.
Proč sáhnout po mleté variantě chilli papriček?
Největší výhodou mleté varianty je perfektní rozptýlení v celém pokrmu. Zatímco u drceného nebo celého habanera se pálivost uvolňuje pomaleji a některé kousky mohou být silnější než jiné, s jemně mletým habanerem máte jistotu, že každé sousto dostane stejné množství ohně.
Další výhodou je, že nezanechává kousky, což je skvělé pro jemnější omáčky nebo marinády. A taky se nemusíte bát, že se vám dostane do jídla velký kus chilli a vy si omylem spálíte jazyk na uhel.
Na co mleté chilli habanero používat?
Práce s mletým habanero je hra s ohněm – doslova – kterou si ale můžete užít prakticky v jakémkoliv receptu.
- Omáčky a polévky – stačí špetka a rajčatová omáčka, česnečka nebo mexická tortilla i polévka dostanou pořádný říz.
- Marinády na maso – ideální na kuřecí, vepřové i mořské plody. Perfektně se rozpustí v oleji a protkne maso pálivostí až do morku kostí.
- Kořenící směsi a ruby – pokud si mícháte vlastní BBQ směsi nebo kořenící mixy, mleté chilli papričky habanero jsou ideální základ. Dobře se spojí s ostatním kořením a zajistí rovnoměrné dochucení.
- Sladké recepty se špetkou pekla – zkuste chilli přidat do čokoládových dezertů, domácího kakaa nebo chilli džemů – spojení sladkosti a pálivosti je nečekané, ale boží.
- Mexické speciality – pokud děláte tacos, burritos nebo chili con carne, mleté papričky habanero jsou nejlepší volba, protože se krásně smíchají se základem a zajistí rovnoměrné rozložení pálivosti.
Kdy je nelepší sáhnout po mletém chilli habanero?
Mleté chilli papričky jsou nejlepší, když chcete opravdu jemně rozptýlenou pálivost v celém jídle, bez viditelných kousků. Skvěle se hodí do omáček, marinád, kořenících směsí a sladkých experimentů, kde chcete, aby se chilli naplno spojilo se zbytkem ingrediencí. Pokud ale chcete, aby bylo chilli v jídle i vidět a mělo trochu hrubší strukturu, mrkněte po drceném habaneru.
Mleté habanero je zrádné, protože se snadno předávkuje. Přidávejte ho po špetkách, ideálně přes jemné sítko, abyste měli dávkování pod kontrolou. A hlavně – po manipulaci si umyjte ruce! Kapsaicin v mletém chilli se snadno dostane na prsty a pak do očí… a to je jízda, kterou nechcete zažít.