Pepř černý celý
Balení 30 g 36 Kč koupit Balení 80 g 96 Kč koupit volná
váhavybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem v e-shopu a na prodejně Nuselská 10, Praha 4
Jednotková cena: 120 Kč/ 100 g
Černý pepř celý
 

Černý pepř celý / Koření

Černý pepř je jedno z nejpoužívanějších a nejuniverzálnějších koření na světě. Má ostrou, kořenitou chuť, která se nejprve projeví rychlým štípnutím, ale poté se rozvine do teplého, lehce dřevitého a citrusového aroma. Díky fermentaci nezralých bobulí získává zemité tóny, které mohou připomínat sušené bylinky, pryskyřici nebo kouř. Při čerstvém namletí odhalí i jemný ovocný nádech. Celkově je intenzivnější než bílý nebo zelený pepř a dokáže rychle zvýraznit chuť jídla a dodat mu výraznou ostrost.

Celá varianta pepře je ideální tam, kde chcete, aby se jeho chuť uvolňovala postupně a jemně splynula s ostatními ingrediencemi. Skvěle ladí s česnekem, bylinkami i citrusy a dokonale se hodí do polévek, omáček, masových i zeleninových pokrmů.

Kam se celý černý pepř nejlépe hodí?

Černý pepř je naprosto univerzální koření, které najdeme snad ve všech kuchyních po celém světě, a dá se použít téměř do všech receptů. Ať už ho necháte vcelku pro pomalé uvolňování chuti, nebo ho čerstvě namelete, vždy dodá jídlu charakteristický pepřový říz. Zkrátka černý pepř byste měli mít vždy po ruce a to nejen v kuchyni v kořence, ale i na jídelním stole v mlýnku, aby si každý mohl opepřit jídlo dle svého gusta.

  • Polévky a omáčky – Pepř je perfektní do vývarů, gulášů, svíčkové nebo rajčatové omáčky. Celé kuličky pomalu uvolňují svou chuť a po dovaření je snadno vyjmete.
  • Maso a ryby – Skvělý pro marinování a pomalu tažená masa. Při pečení nebo dušení se celý pepř krásně rozvoní a propůjčí pokrmu hřejivou pikantnost.
  • Zelenina a bramborová jídla – Černý pepř se hodí k pečené zelenině, do bramborových pokrmů i houbových směsí. Stačí pár kuliček přidat při vaření a výsledek bude výraznější silná chuť.
  • Nakládání a fermentace – Pepř je i důležitá součást nakládaných okurek, kvašeného zelí i domácích pickles. Celé kuličky dodají nakládané zelenině příjemnou pepřovou pikantnost.
  • Sýry a studené pokrmy – Černá varianta pepře je výborná i k jemným sýrům nebo do dresinků a studených omáček. Stačí jej čerstvě podrtit nebo namlít.

Černý pepř není jen jeden

Možná si říkáte, že černý pepř je prostě černý pepř, ale ve skutečnosti existuje mnoho druhů, které se liší původem, velikostí, ostrostí i jemnými chuťovými nuancemi. Pokud si chcete užít pepř naplno, stojí za to vyzkoušet různé odrůdy, protože každá přináší něco jedinečného.

Třeba Malabarský pepř z indického Malabarského pobřeží je považován za jednu z nejklasičtějších odrůd. Má střední pálivost a lehce dřevité, bylinné tóny s nádechem citrusů. Zralější a aromatičtější variantou je Tellicherry pepř, který se sklízí později a jeho kuličky jsou větší a plnější. Oproti běžnému pepři má bohatší, ovocnější chuť s teplými tóny a lehkou nasládlostí. Naopak pokud hledáte něco jemnějšího a květinovějšího, stojí za to vyzkoušet Kampotský pepř z Kambodže. Jeho aroma je výrazně aromatické, ale jemně pikantní, s tóny květin, citrusů a lehkého dýmu. Další zajímavou variantou je Lampong pepř z Indonésie, který má jemnou ovocnou ostrost s lehce pryskyřičnými tóny a skvěle se hodí nejen do exotických pokrmů, ale i do sladkých kombinací.

Tip na závěr: Celý černý pepř je nejlepší drtit těsně před použitím, protože si tak zachová nejvíc vůně a síly. Pokud ho přidáváte do vývarů nebo omáček, nechte ho v pokrmu vcelku a po uvaření vyjměte, aby chuť nebyla příliš intenzivní. Chcete-li jemnější pepřový tón, zkuste místo něj bílý pepř, který má hladší chuť a méně pálivosti.

Kde se pěstuje Indie, Indonésie, Vietnam, Brazílie
Země původu Brazílie, Indonésie, Vietnam
Etiketa pro celý černý pepř
 
Jak se černý pepř řekne:
latinsky: Piper nigrum
slovensky: čierne korenie
anglicky: black pepper
německy: Schwarzer Pfeffer
francouzsky: poivre noir
vietnamsky: tiêu đen
Druh kuchyně, ve které se černý pepř s oblibou používá
 
Na co se černý pepř většinou používá
 

Kde koupím celý černý pepř?

Nejenom celý černý pepř, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.

Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celého černého pepře.

Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.

Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.

Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.

Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě