Černá hořčice / Koření
Jestli chcete, aby se u vás doma vařilo jako v pravé indické kuchyni, černá hořčice nesmí chybět. Tahle malá semínka mají sílu – když je správně připravíte, přidají jídlu pořádnou dávku vůně, chuti a lehce pikantního řízu. Stačí je krátce opražit na oleji nebo ghí, a jakmile začnou praskat, uvolní se jejich plná, oříškově-kořeněná chuť. V Indii je to základ skoro každého kari nebo čatní, ale skvěle se hodí i na maso, do rýže nebo luštěnin.
Semínka černé hořčice mají úplně jinou chuť než hořčice, kterou znáte z kelímku nebo skleničky. Je jemnější, hlubší a při správném použití se krásně propojí s jídlem. Oproti žluté hořčici je o něco ostřejší, ale není to žádný extrém. Naopak – když ji necháte krátce rozvonět v horkém oleji, její ostrost se zjemní a dostane jemně oříškový nádech
Jak černou hořčici používat?
Nebojte se experimentovat! Stačí malá lžička těchto černých semínek a vaše jídlo dostane úplně jiný rozměr. Na co se tedy černá hořčice hodí?
- Indická kari a čatní – v Indii se černá hořčice přidává do rozpáleného oleje hned na začátku vaření. Jakmile začne praskat, je čas přidat cibuli, česnek a další ingredience. Skvělá do jakéhokoliv kari nebo pikantního čatní.
- Rýže a luštěniny – chcete oživit rýži, čočku nebo fazole? Opražte hořčici s trochou másla nebo oleje a promíchejte s hotovou přílohou. Získáte úplně jiný, voňavější zážitek.
- Marinády a dresinky – rozdrťte semínka v hmoždíři a přidejte do marinád na maso nebo ryby. Skvěle ladí s octem, olejem a bylinkami.
- Nakládaná zelenina – pokud děláte domácí pickles, zkuste do nálevu přidat černou hořčici. Krásně zvýrazní chuť okurek, zelí nebo mrkve.
- Domácí hořčice – smíchejte drcenou černou hořčici s octem, solí, medem a trochou vody a máte domácí hořčici s parádním řízem.
Použít celá, drcená, nebo pražená semínka hořčice?
- Celá semínka dodají pokrmu jemnou křupavost a nejsilnější chuť uvolní při pražení.
- Drcená hořčice je ideální do marinád nebo domácích hořčic.
- Pražená hořčice získá jemnější, oříškovou chuť a krásně voní – stačí ji krátce prohřát na oleji, dokud nezačne praskat.
Tip na práci s hořčičnými semínky
Při pražení černé hořčice se připravte na malé ohňostroje v pánvi! Jakmile se semínka zahřejí, začnou praskat a skákat jako popcorn – a to doslova. Je to proto, že uvnitř každého semínka je trocha vlhkosti, která se při zahřátí mění v páru. Jakmile tlak naroste, semínko se „odpálí“ a vystřelí z pánve.
Abyste pak nehledali hořčici na stropě místo v hrnci, použijte pokličku nebo pánev s vyšším okrajem. Jakmile začne tenhle malý ohňostroj, je čas přidat další ingredience (třeba cibuli, česnek nebo kari koření). Semínka tak nebudou mít šanci se připálit a jejich chuť se krásně rozvine do celého jídla.
Chuť a vůně
štiplavá, zemitá
Kde se pěstuje
Kanada, Ukrajina, východní Středomoří
Země původu
EU, Kanada, Ukrajina
Etiketa pro semínka černé hořčice
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Hořčice je dostupná v těchto variantách
Dávkování celých semínek černé hořčice
Narazili jste v receptu na semínka černé hořčice a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 4 g |
Vrchovatá čajová lžička | 5 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 11 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 15 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celých semínek černé hořčice měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se hořčice řekne:
latinsky:
|
Brassica nigra
|
slovensky:
|
horčica čierna
|
anglicky:
|
black mustard
|
německy:
|
Schwarze Senf
|
francouzsky:
|
moutarde noir
|
Druh kuchyně, ve které se hořčice s oblibou používá
Na co se hořčice většinou používá
Kde koupím semínka černé hořčice?
Nejenom semínka černé hořčice, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celých semínek černé hořčice.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě