Koriandr celý BIO / Koření
Celá semínka koriandru jsou nenápadná, ale v kuchyni dovedou velké věci. Jakmile je nasucho opražíte, rozvoní se tóny pomerančové kůry, sladkého koření a orientálních zemitých tónů. Tahle kombinace dělá z koriandru jedno z nejuniverzálnějších koření, které dokáže jídlo zaoblit, zvýraznit a jemně provonět.
Nejde ale jen o exotiku, koriandr si rozumí s evropskými klasikami stejně dobře jako s indickým kari nebo mexickými fazolemi. Je to koření, které má doma své místo, i když se vaří obyčejný guláš nebo peče chléb.
Kam se celý koriandr hodí nejvíc?
Semínka koriandru uvolňují svou chuť postupně. A právě to je jejich výhoda. Jsou skvělá do všeho, co potřebuje dlouhé vaření, nakládání nebo pečení. Pokud chcete chuť zvýraznit, stačí je krátce opražit nebo podrtit v hmoždíři.
- Nakládání zeleniny a hub - Celý koriandr je parťák pro nálevy na kvašenou i sterilovanou zeleninu. Hodí se k okurkám, cibulkám, zelí i houbám. Jemně citrusový tón udělá z nálevu chuťovou delikatesu.
- Pečení chleba a housek - Chcete chlebu dát zajímavou vůni? Přidejte pár podrcených semínek do těsta nebo jimi posypte bochník před pečením. Kombinace s kmínem nebo anýzem funguje skvěle.
- Maso a uzeniny - V klobásách, paštikách nebo pečeném mase koriandr krásně propojí ostatní koření. Celý nebo podrcený, s česnekem a pepřem tvoří skvělý základ do marinád a výpeků.
- Do omáček a vývarů - Dlouhé vaření koriandru svědčí. Přidejte ho do vývaru nebo rajské omáčky. Skvěle funguje i v rajčatových základech pro dušené maso nebo luštěniny.
- Směsi koření - Koriandr je základní složkou garam masaly, adoba, berbere nebo směsí na grilování. Pokud si rádi mícháte koření doma, neměl by vám chybět.
- Do sladkého? Ano! - V malém množství dodá koriandr zajímavý šmrnc i perníkům, sušenkám nebo i svařenému vínu. Stačí trocha a vůně vás překvapí.
Tip na závěr
Pokud jste měli pocit, že koriandr je jen takové obyčejné semínko, zkuste ho příště nasucho opražit a podrtit těsně před vařením. Ta vůně vás dostane. A jestli vám čerstvý koriandr nechutná, tak můžete být v klidu, protože semínka chutnají úplně jinak. Jemně, sladce a s příjemnou citrusovou linkou.
Chuť a vůně
hořkosladká chuť, vůně připomíná pomerančovou kůru.
Kde se pěstuje
Evropa, Asie, severní Afrika
Na co se používá
K nakládání zeleniny a hub, při pečení chleba a perníku, do uzenářských výrobků, polévek, marinád, zeleninových pokrmů, k přípravě masa i ryb. Také se využívá při výrobě alkoholických nápojů a jako součást bylinných čajů
Země původu
Itálie
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pro celý BIO koriandr
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Míša z Království doporučuje
Pokud v kuchyni rádi experimentujete, vyzkoušejte přidat plod koriandru při vaření brambor místo kmínu.
Koriandr nabízíme v těchto variantách
Dávkování celého BIO koriandru
Narazili jste v receptu na celý BIO koriandr a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 2 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 5 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 6 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celého BIO koriandru měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se koriandr řekne:
jiné názvy:
|
kindza, kyšnec, kyšinec, štěniční anýz, koliandr
|
latinsky:
|
Coriandrum sativum
|
slovensky:
|
koriander
|
anglicky:
|
coriander
|
německy:
|
Koriander
|
francouzsky:
|
coriandre
|
Druh kuchyně, ve které se koriandr s oblibou používá
Na co se koriandr většinou používá
Kde koupím celý BIO koriandr?
Nejenom celý BIO koriandr, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celého BIO koriandru.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě