Kardamomová zrnka jsou malá aromatická semínka schovaná uvnitř zelených tobolek kardamomu. Právě tato semínka nesou většinu chuti a vůně – silně kořenitou, sladkou a trochu citrusovou, s nádechem kafru. Pokud to s kardamomem myslíte v kuchyni vážně, zrnka jsou ta pravá surovina, protože umožňují plně kontrolovat intenzitu a uvolňování aroma.
Nejlepší je zrnka krátce nasucho opražit na pánvi – uvolní se tak jejich esenciální oleje – a pak je podrtit v hmoždíři. Můžete je použít samostatně nebo ve směsi s dalšími kořeními jako je římský kmín, skořice nebo hřebíček.
Kam se hodí zrnka kardamomu?
Zrnka se používají především pro přípravu domácích kořenících směsí, nebo tam, kde si chcete s chutí opravdu vyhrát – pomalu ji budovat, vrstvit a kombinovat s dalšími vůněmi.
- Kořenící směsi a pasty – Zrnka se přidávají do domácí garam masaly, kořenících směsí na curry, do kořeněného másla nebo do pasty na maso. Po opražení je můžete drtit spolu s dalšími kořeními podle vlastních chutí.
- Slaná jídla – Hodí se do marinád, k dušenému masu (hlavně skopovému a jehněčímu), do omáček i do rýžových pokrmů. Skvěle se doplňují se zázvorem, cibulí, česnekem a rajčaty.
- Nápoje a sladké recepty – Semínka kardamomu můžete přidat i do vroucího mléka při přípravě čaje chai masala, nebo je rozdrtit a přidat do těsta na sladké pečivo, sušenky, bábovky a cukroví. Pokud připravujete ochucený sirup, nálev nebo domácí likér, zkuste tam špetku čerstvě drcených zrnek.
Chcete si připravit vlastní kořenící směs na dušené maso nebo pečenou zeleninu? Zkuste opražit zrnka kardamomu spolu s římským kmínem, koriandrem, novým kořením a hřebíčkem. Rozdrťte v hmoždíři, přidejte trochu kurkumy a skořice – a máte výborný základ, který jídlu dodá hloubku a exotickou vůni.