Badyán mletý

 
Koření Badyán mletý
Balení 20 g 30 Kč koupit Balení 50 g 75 Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 150,- / 100 g
Cena: 150,- / 100 g
Jak se badyán řekne:
jiné názvy: čínský anýz, hvězdicový anýz, hvězdičkové koření
latinsky: Illicum verum
slovensky: badián
anglicky: star anise
německy: Sternanis, Badian
francouzsky: anis étoilé, badiane chinoise
vietnamsky: đại hồi
rusky: звездчатый анис

Ve starých českých kuchařkách se badyánu pro jeho tvar říká hvězdičkové koření a i v zahraničí na něj narazíte pod názvem star anise, tedy hvězdicový anýz. I když botanicky nemá s anýzem nic společného, jeho kořeněná chuť a vůně je anýzu podobná, jen je u badyánu silnější.

Badyán má své hlavní místo v asijské kuchyni, kde jej nalezneme např. v legendární čínské směsi koření pěti vůní, vietnamské polévce phở, indickém biryani a desítkách dalších receptů.

V naší české kuchyni se používá především do vánočního pečiva, perníků, povidel, ovocných polévek, kompotů a samozřejmě nezastupitelný je při ochucení svařeného vína.

Chuť a vůně Kořenitě nasládlá chuť, vůně podobná anýzu a fenyklu.
Druh kuchyně, ve které se badyán s oblibou používá
 
Kde se pěstuje jihovýchodní Asie a Tichomoří
Na co se používá Badyán je nezbytnou ingrediencí tradiční asijské kuchyně, např. vietnamské nudlové polévky phở. Používá se na přípravu různých mas, ryb a mořských plodů. V české kuchyni se přidává do perníků, sušenek, povidel, kompotů nebo při výrobě likérů a horkých nápojů.
Země původu Vietnam
Badyán nabízíme v těchto variantách