Hořčice bílá celá BIO / Koření
Hořčičné semínko patří mezi nejnenápadnější, ale přitom nejvýraznější koření v kuchyni. Má jemně hořkosladkou chuť s postupně se rozvíjející pikantností, která se skvěle uplatní při nakládání, marinování i přípravě domácí hořčice. Celá semínka se během vaření chovají jinak než mletá – vcelku mají spíš jemnou, lehce oříškovou chuť, ale jakmile se rozdrtí nebo spojí s tekutinou, začnou uvolňovat typickou štiplavou ostrost.
V kuchyni se hořčičná semínka často restují na oleji nebo praží na sucho, čímž se zvýrazní jejich oříškové tóny a dodají pokrmu hloubku. Jsou také nezbytnou součástí nakládané zeleniny, tradičních kořenících směsí a pikantních omáček. Skvěle fungují nejen v evropské, ale i indické a blízkovýchodní kuchyni.
Kam se celá bílá hořčice nejlépe hodí?
Semínka bílé hořčice se používají vcelku tam, kde mají postupně uvolňovat chuť do nálevů, marinád nebo dušených pokrmů.
- Nakládání zeleniny a okurek – Celá semínka se tradičně přidávají do kyselých i sladkokyselých nálevů při zavařování okurek, zelí, cibulek nebo červené řepy. Dodávají jemnou pikantnost a zároveň pomáhají uchovat křupavost nakládané zeleniny.
- Marinády a dresinky – Perfektně se hodí do hořčičných a medovo-hořčičných marinád na maso i ryby. V dresincích dodávají jemně štiplavou a lehce oříškovou chuť, která krásně doplňuje saláty i grilovanou zeleninu.
- Masová jídla a dušené pokrmy – Semínka hořčice se přidávají do masových výpeků a omáček, kde pomalu uvolňují svou chuť a skvěle ladí s česnekem, pepřem nebo octem.
- Kořenící směsi a indická kuchyně – Jsou důležitou součástí indických kořenících směsí a často se restují na oleji spolu s dalším kořením, aby jejich chuť ještě víc vynikla. Skvěle se hodí do kari, dušených čočkových a zeleninových pokrmů.
- Domácí hořčice – Pokud semínka pomelete a smícháte s octem, pivem, vínem, medem nebo kořením, můžete si vytvořit vlastní domácí hořčici na míru. Záleží jen na tom, jestli ji chcete jemnější, nebo pořádně ostrou.
V moderní kuchyni mají hořčičná semínka mnohem širší využití, než jen v tradičním nakládání nebo marinádách. Skvěle fungují v domácím pečivu – zkuste je přidat do těsta na chléb, housky nebo slané koláče, kde nejen zvýrazní chuť, ale dodají i jemnou křupavost. V některých receptech se používají jako náhrada pro kmín nebo sezamová semínka. Další zajímavé využití najdou v krémových polévkách a dušených pokrmech, kde se často před přidáním krátce opraží na oleji, čímž se jejich chuť zjemní a získá lehce oříškový nádech. Pokud rádi experimentujete, zkuste je přidat do glazur na maso nebo zeleninu – třeba s medem, česnekem a citrusovou kůrou vytvoří originální kombinaci chutí.
Kde se pěstuje
Evropa, oblast Středomoří, západní Asie
Země původu
Německo
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pro celou bílou BIO hořčici
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Hořčice je dostupná v těchto variantách
Dávkování celé bílé BIO hořčice
Narazili jste v receptu na celou bílou BIO hořčici a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 4 g |
Vrchovatá čajová lžička | 5 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 11 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 15 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celé bílé BIO hořčice měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se hořčice řekne:
jiné názvy:
|
bělohořčice setá
|
latinsky:
|
Sinapis alba
|
slovensky:
|
horčica biela
|
anglicky:
|
white mustard
|
německy:
|
Weißser Senf
|
francouzsky:
|
moutarde blanche
|
Druh kuchyně, ve které se hořčice s oblibou používá
Na co se hořčice většinou používá
Kde koupím celou bílou BIO hořčici?
Nejenom celou bílou BIO hořčici, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celé bílé BIO hořčice.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě