Koření na indické kari
Indická kuchyně je jako barevná mozaika vůní, chutí a exotických koření. A kari koření je její nejslavnější ikona. Jen si představte hřejivou kurkumu, svěží koriandr, zemitý římský kmín a jemně pikantní zázvor, jak se pomalu uvolňují na rozpálené pánvi a provoní celou kuchyni. K tomu přidejte kardamom, muškátový květ a špetku chilli, které dodají pokrmu jemnou exotickou jiskru. Tato směs exotického koření přináší vyváženou kombinaci chutí, která promění i obyčejné jídlo v gurmánský zážitek.
Indické kari neznamená jen jednu chuť – každý region, dokonce každá rodina má svou vlastní tajnou směs. Tato varianta je jemnější a přizpůsobená českým chutím, takže si ji užije každý, kdo chce objevovat kouzlo indické kuchyně, ale nechce to přehnat s pálivostí. Pokud jste ale kari podlehli a chcete více objevovat jeho nekonečné chutě, prozkoumejte naši širokou nabídku kari koření z různých koutů orientu.
Jak koření na indické kari použít?
- Na krémové kari omáčky – Samozřejmě ideální koření na skvělé kuře s kokosovým mlékem, jehněčí v rajčatové omáčce nebo pomalu dušené hovězí na kari.
- Do rýže a luštěnin – Přidejte kari koření do indické čočky dhal, cizrnového kari s rajčaty nebo obyčejné basmati rýže, kterou nádherně ovoní.
- Na restovanou zeleninu – Perfektní koření na květákové kari, pečené batáty s kari máslem nebo zeleninu na pánvi s kokosovým mlékem.
- Na polévky a omáčky – Obohatí mrkvovo-koriandrovou polévku, krémovou dýňovou polévku nebo hustou čočkovou polévku s kari.
- Do marinád a dipů – Smíchejte kari koření s jogurtem, citronovou šťávou a česnekem na indickou marinádu pro maso, tofu nebo zeleninu.
- Na pečené brambory nebo hranolky – Ano, kari koření je také skvělá alternativa ke klasickému koření na brambory, kterým dodá jemně pikantní exotickou chuť.
- Do domácího kari másla – Smíchejte koření s rozpuštěným máslem a potřete grilované maso, zeleninu nebo kukuřici.
Jak s kari kořením pracovat?
Aby se chutě kari koření naplno rozvinuly, doporučujeme jej krátce opražit na oleji nebo přepuštěném másle ghí. Teplo uvolní vůni koření a zvýrazní jeho chuť. Pokud připravujete omáčku nebo polévku, přidejte kari hned na začátku vaření k cibuli a česneku, aby se chuť dokonale rozložila. V marinádách nechte maso nebo zeleninu odpočívat alespoň pár hodin, ideálně přes noc.
Indická kuchyně je plná barev, vůní a chutí – stačí jedno sousto a rázem se ocitnete v uličkách Dillí nebo na pobřeží Goa. Vyzkoušejte také další exotické směsi jako Biryani Masála pro voňavou rýži nebo Tandoori Masála na grilované pokrmy.
Doporučené dávkování
1 polévková lžíce koření na 1 kg masa nebo 500 g rýže
Složení indického kari koření
koriandr,
kurkuma,
kmín,
pepř bílý,
zázvor,
hřebíček,
chilli,
kardamom,
kyselina citronová,
muškátový květ,
paprika pálivá,
pepř černý
Země původu
Česká republika
Etiketa pro koření na indické kari
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Kari nabízíme v těchto variantách
Dávkování indického kari koření
Narazili jste v receptu na koření na indické kari a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 9 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste indického kari koření měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 1 polévková lžíce koření na 1 kg masa nebo 500 g rýže.
Druh kuchyně, ve které se kari s oblibou používá
Na co se kari většinou používá
Kde koupím koření na indické kari?
Nejenom koření na indické kari, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně indického kari koření.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě