Zázvor je aromatické a univerzální koření, které se používá ve sladké i slané kuchyni. Má výraznou, pikantní chuť, která se při vaření krásně propojí s ostatními surovinami a dodá pokrmům svěží citrusový podtón. Jeho hřejivá ostrost skvěle dochutí masové pokrmy, marinády, polévky i omáčky, ale stejně tak patří i do perníků, sušenek a vánočního cukroví.
V asijské kuchyni je základem kari směsí, thajských polévek i restovaných pokrmů, kde se skvěle doplňuje s česnekem, citronovou trávou a kokosovým mlékem. Ve sladké kuchyni ho najdete v kombinaci se skořicí, hřebíčkem nebo muškátovým oříškem, kde dodává dezertům příjemnou hloubku.
Kam se mletý zázvor nejlépe hodí?
Zázvor je nepostradatelným kořením v kuchyni, ať už připravujete slané jídlo nebo sladký dezert.
- Maso a mořské plody – Výborný do marinád, omáček a asijských směsí na kuře, vepřové i hovězí.
- Polévky a omáčky – Skvěle se hodí do hustých zeleninových polévek, kari nebo silných vývarů.
- Rýžové a luštěninové pokrmy – Dokonale dochutí rýži, čočku i cizrnu.
- Pečivo a dezerty – Základní ingredience do perníků, sušenek, jablečných koláčů i exotických sladkostí.
- Horké nápoje – Výborný do čaje, domácího punče nebo svařeného vína.
V některých kuchyních se zázvor přidává i do slaných fermentovaných pokrmů, kde pomáhá zvýraznit jejich chuť. Pokud rádi experimentujete, zkuste špetku mletého zázvoru přidat do nakládané zeleniny nebo domácího kimchi pro přidání pikantního, lehce citrusového tónu.