Kuskus je tradiční severoafrická příloha z pšeničné krupice, která na talíři funguje podobně jako rýže nebo bulgur. Je rychle hotový, krásně nasákne chutě koření a hodí se ke spoustě jídel od pečené zeleniny až po dušené maso. A právě tahle směs koření mu dodá slunečnou, voňavou chuť plnou bylinek a koření.
Jemný římský kmín s kurkumou tvoří příjemně exotický základ. Citronová tráva a zázvor ho krásně rozsvítí svěžestí, a cibule s česnekem se postarají o to, že pokrm bude plný chuti a vůně. Černucha vnáší do směsi lehce oříškovou notu, zatímco špetka černého pepře a chilli přidává jemnou pikantnost, která nepřebíjí, ale hezky doplňuje.
Celé tohle koření je navržené tak, aby vyniklo nejen v kuskusu, ale i v dalších přílohách od bulguru přes jáhly až po rýži nebo kroupy. Ať už vaříte jednoduchý oběd, nebo si chcete dopřát kousek exotiky k večeři, tohle koření to zařídí s lehkostí.
Na co všechno se toto koření hodí
Tahle směs koření není jen pro kuskus, ale krásně dochutí i další přílohy a jídla, která potřebují lehkou, voňavou vzpruhu. Hodí se hlavně do středomořské a severoafrické kuchyně, ale vynikne i v moderní domácí kuchyni, když chcete něco trochu jiného.
- Do kuskusu – koření přidejte už při napařování nebo vaření, případně hotový kuskus zlehka posypte a promíchejte. Získáte rychlou a chutnou přílohu, která se hodí ke grilovanému masu, pečené zelenině nebo do salátů.
- Do rýže – zamíchejte koření přímo do vařící vody, aby se rýže krásně provoněla. Výsledkem je lehce exotická příloha, která si rozumí s pečeným kuřetem nebo rybou.
- Do bulguru a jáhel – přidejte koření během vaření nebo do hotového pokrmu spolu s olivovým olejem a čerstvými bylinkami. Vznikne voňavá příloha, kterou využijete i ve studené kuchyni, například ve slaných salátech.
- Na zapečenou zeleninu – posypte směsí batáty, cuketu nebo dýni, zakápněte olivovým olejem a upečte dozlatova. Bylinky a koření krásně provoní celou kuchyň a zelenina získá jemnou kořeněnou chuť.
- Do studených salátů – hotový kuskus, bulgur nebo rýži smíchejte s čerstvou zeleninou, bylinkami a touto směsí. Skvělé pro rychlé letní saláty, které zasytí a zároveň osvěží.
Tip na závěr
Zkuste touhle směsí ochutit i pečené cizrnové kuličky nebo zeleninové placičky. Smíchejte koření s rozmačkanou cizrnou, nastrouhanou mrkví, trochou mouky a upečte dozlatova v troubě. Vznikne voňavá svačina nebo lehký oběd, který chutná skvěle třeba s jogurtovým dipem nebo v pita chlebu.
