Sušený rozemletý mangový prášek, nebo jak se mu v Indii říká amchur, je tajná zbraň místních kuchařů. Dodává jídlům jemnou ovocnou kyselost, která skvěle zvýrazní chutě, ale není tak ostrá jako ocet nebo citronová šťáva. Má taky lehce medovou vůni a příjemně sladký podtón, což z něj dělá perfektní přísadu do kari, polévek, zeleninových jídel nebo marinád.
V Indii by bez něj spousta jídel prostě neexistovala. Přidává se do čočkových pokrmů, zeleninových směsí, pikantních čatní i směsí koření. A skvělé je, že je sušený, takže ho můžete mít pořád po ruce a nemusíte řešit čerstvý citron nebo tamarind.
Jak mangový prášek používat?
Tahle exotická dobrota se hodí do všeho, kde potřebujete jemnou kyselost, která se krásně propojí s ostatními chutěmi. Do jídla se dává až na konci vaření, aby amchur neztratil svou svěžest.
- Indická a asijská kuchyně – bez mangového prášku se neobejde spousta tradičních receptů, od karí přes čočkové dhaly až po směsi jako chaat masala.
- Luštěniny a zelenina – amchur skvěle doplní cizrnu, čočku, pečené brambory, lilek nebo květák.
- Marinády na maso a ryby – sušené mleté mango přidává hloubku chuti kuřeti, jehněčímu i lososovi.
- Polévky a vývary – v luštěninových a zeleninových polévkách dodá mango jemnou svěžest.
- Čatní a omáčky – výborný do mangového, rajčatového nebo kokosového čatní.
- Nápoje a limonády – zkuste mangový prášek přidat do smoothie nebo letních drinků a dodejte jim exotický šmrnc.
Tip: V Indii se amchur často používá na dochucení pikantních snacků, jako jsou pražené ořechy, křupavá cizrna nebo různé slané směsi. Příprava je jednoduchá: nasucho opražte kešu, mandle nebo cizrnu, přidejte trochu olivového oleje, špetku amchuru, římský kmín, chilli a sůl. Promíchejte, nechte chvilku proležet a pak už si jen vychutnejte dokonale ochucenou svačinu, která má ten správný říz a exotický nádech. Tohle je indická klasika, kterou si snadno připravíte i doma, perfektní k filmu, pivu nebo jen tak na zobání.
Dávkování mangového prášku
Narazili jste v receptu na mangový prášek a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 4 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 9 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 12 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste mangového prášku měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Kde koupím mangový prášek?
Nejenom mangový prášek, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně mangového prášku.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě