Koření Šafrán
Pravý šafrán jsou sušené červené čnělky (nesprávně blizny), které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Používá se především v jižní Evropě a na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.
Na jedno vaření postačí 6 - 10 snítek (špička nože) šafránu.
Chuť a vůně
Zemitá, lehce nahořklá chuť a intenzivní vůně.
Kde se pěstuje
Írán, Maroko
Na co se používá
Nejčastěji do rýžových pokrmů (rizoto, paella, pilaf), pokrmů z ryb a plodů moře (polévka bouillabaise), ale i k různým druhům masa, do omáček a pomazánek.
Příprava
Pro získání barvy namočte před použitím na hodinu šest až deset snítek šafránu do lžíce teplé vody. Tekutinu i se šafránem následně do pokrmu přidejte na konci vaření.
Upozornění
Šafrán není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.
Recept
PAELLA S KREVETAMI (4 porce)
300g rýže na rizoto, 900ml kuřecího vývaru, 300g kuřecích prsních řízků, 200g krevet, 200g klobásy chorizo, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 rajče, 100g fazolových lusků, 10 snítek šafránu, hrst hladkolisté petrželky
Na 1 lžíci oleje opečte na kolečka nakrájenou klobásu a vyjměte. V pánvi na další lžíci oleje krátce opečte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte kostičky papriky a rajčete, na proužky nakrájené kuřecí maso a opečte. Přimíchejte rýži, vraťte klobásu (pár kousků odložte na ozdobu), zalijte vývarem, zasypte šafránem a za stálého míchání 3 minuty zprudka duste. Plamen stáhněte a 10 minut vařte bez míchání. Přidejte krevety, fazolové lusky a povařte 7 minut. Na závěr dozdobte odloženou klobásou a nasekanou petrželkou.
Země původu
Irán
Etiketa pro šafrán
Označte si své stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Jak se šafrán řekne:
jiné názvy:
|
krokus, kročec
|
latinsky:
|
Crocus sativus
|
slovensky:
|
šafrán
|
anglicky:
|
saffron
|
německy:
|
Safran
|
francouzsky:
|
safran
|
Druh kuchyně, ve které se šafrán s oblibou používá
Na co se šafrán většinou používá
Kde koupím šafrán?
Nejenom šafrán, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně šafránu.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě