Směs koření Zatar

 
Směs koření Zatar
Balení 30 g 36 Kč koupit Balení 80 g 96 Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 120,- / 100 g
Cena: 120,- / 100 g

Jak se Zatar řekne:

jiné názvy: Za'atar, Zaatar
anglicky: Za'atar
německy: Zahtar

Směs koření Zatar (Za'atar) je populární především v zemích severní Afriky a Blízkého východu, v Jordánsku, Libanonu, Sýrii nebo v Turecku. Tradičně se Zatar používá k ochucení pečeného chleba. Stačí rozmíchat koření s trochou olivového oleje a vyrobit pastu, kterou se chléb natírá nebo se do něj namáčí. 

Pasta ze Zataru je rovněž skvělá k marinování masa a drůbeže. Kromě masitých pokrmů je Zatar díky kyselosti sumahu a oříškové chuti sezamu velmi oblíbený ve vegetariánské kuchyni např. na grilovanou nebo dušenou zeleninu či grilované sýry.

Ze Zátaru rovněž můžeme připravit vynikající bylinkové máslo ke grilování. Aby se rozvinula chuť Zátaru, nejprve jej lehce opražte na pánvi bez oleje dokud sezamová semínka nehnědnou a koření nezačne krásně vonět. Po vychladnutí upražené koření smíchejte s máslem. Hotové bylinkové máslo uložte do chladničky. Kromě bylinkového másla můžete z opraženého Zátaru připravit např. tvarohový dip na syrové zeleninové tyčinky.

Zátarem se též koření hummus, kuskus, zeleninové saláty a karbanátky nebo polévky. S oblibou se též přidává do pizzy nebo omelety.

Chuť a vůně Příjemně nakyslá chuť sumahu s oříškovou chutí sezamových semínek.
Druh kuchyně, ve které se Zatar s oblibou používá
 
Na co se Zatar většinou používá
 
Složení Může obsahovat stopy celeru a hořčice.
Příprava Nejčastěji se koření Zatar smíchá se s olivovým olejem a používá se jako pasta na chléb, maso nebo zeleninu. Pro dosažení lepší chutě je vhodné koření před použitím krátce opražit na pánvi bez oleje.
Země původu Německo