Koření Zatar
Směs koření Zatar (Za'atar) je populární především v zemích severní Afriky a Blízkého východu, v Jordánsku, Libanonu, Sýrii nebo v Turecku. Tradičně se Zatar používá k ochucení pečeného chleba. Stačí rozmíchat koření s trochou olivového oleje a vyrobit pastu, kterou se chléb natírá nebo se do něj namáčí.
Pasta ze Zataru je rovněž skvělá k marinování masa a drůbeže. Kromě masitých pokrmů je Zatar díky kyselosti sumahu a oříškové chuti sezamu velmi oblíbený ve vegetariánské kuchyni např. na grilovanou nebo dušenou zeleninu či grilované sýry.
Ze Zátaru rovněž můžeme připravit vynikající bylinkové máslo ke grilování. Aby se rozvinula chuť Zátaru, nejprve jej lehce opražte na pánvi bez oleje dokud sezamová semínka nehnědnou a koření nezačne krásně vonět. Po vychladnutí upražené koření smíchejte s máslem. Hotové bylinkové máslo uložte do chladničky. Kromě bylinkového másla můžete z opraženého Zátaru připravit např. tvarohový dip na syrové zeleninové tyčinky.
Zátarem se též koření hummus, kuskus, zeleninové saláty a karbanátky nebo polévky. S oblibou se též přidává do pizzy nebo omelety.
Chuť a vůně
Příjemně nakyslá chuť sumahu s oříškovou chutí sezamových semínek.
Složení Zataru
Může obsahovat stopy celeru a hořčice.
Příprava
Nejčastěji se koření Zatar smíchá se s olivovým olejem a používá se jako pasta na chléb, maso nebo zeleninu. Pro dosažení lepší chutě je vhodné koření před použitím krátce opražit na pánvi bez oleje.
Země původu
Německo
Etiketa pro Zatar
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování Zataru
Narazili jste v receptu na Zatar a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 6 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 8 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste Zataru měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se Zatar řekne:
jiné názvy:
|
Za'atar, Zaatar
|
anglicky:
|
Za'atar
|
německy:
|
Zahtar
|
Druh kuchyně, ve které se Zatar s oblibou používá
Na co se Zatar většinou používá
Kde koupím Zatar?
Nejenom Zatar, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně Zataru.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě