Harissa
Balení 40 g 48 Kč koupit Balení 80 g 96 Kč koupit volná
váhavybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem v e-shopu a na prodejně Nuselská 10, Praha 4
Jednotková cena: 120 Kč/ 100 g
koření Harissa
 

Harissa / Koření

Harissa není jen obyčejné koření – je to exploze chutí a ostrých tónů, která vdechne jídlu severoafrickou energii. Toto tradiční tuniské koření si našlo cestu do celé arabské kuchyně – od Maroka až po Blízký východ. Je ideální pro ty, kteří se nebojí pálivého sousta a chtějí do jídla přidat výraznou chuť.

Základem je chilli a česnek, které se postarají o intenzivní pálivost, paprika a rajčatový prášek dodají jemnou sladkost a koriandr s římským kmínem se postarají o bohaté aroma.

Jak koření Harissa použít?

  • Pikantní marináda na maso – Harissa se skvěle hodí k marinování kuřecího, jehněčího i rybího masa. Smíchejte ji s olivovým olejem, citronovou šťávou a solí a nechte maso odležet alespoň hodinu. Výsledkem bude krásně ochucené a šťavnaté maso, které můžete grilovat, restovat nebo péct.

  • Dochucení omáček a polévek – Harissa se tradičně přidává do rajčatových a zeleninových omáček, kde prohloubí chuť a dodá jemnou pálivost. Skvělá je i do hřejivých polévek, jako je marocká harira nebo silný zeleninový vývar. Stačí přidat špetku koření do základu a nechat chvíli provařit.

  • Skvělé do zeleninových jídel – Harissa dodá ten správný říz pečené i restované zelenině. Posypte jí například pečenou dýni, mrkev nebo batáty a nechte chutě krásně rozvinout při pečení.

  • Perfektní do kuskusu a rýže – Smíchejte koření s trochou olivového oleje, přidejte do kuskusu nebo rýže a promíchejte. Získáte voňavou a pikantní přílohu, která se hodí k masu, zelenině i luštěninám.

  • Kořeněné dipy a pomazánky – Harissa je skvělá do jogurtových dipů i pomazánek. Smíchejte ji s řeckým jogurtem a citronovou šťávou, nebo ji přidejte do hummusu pro výraznější chuť.

Harissa jako pasta

V severní Africe je Harissa mnohem známější jako pasta než jako suché koření. Tradiční harissová pasta se vyrábí ze sušených chilli papriček, česneku, olivového oleje, soli, římského kmínu a koriandru. Někdy se do ní přidávají i rajčata nebo citronová šťáva pro svěžest a vyváženější chuť.

Harissa pasta se používá téměř stejně jako suché koření, ale díky své pastovité konzistenci lépe přilne k masu, zelenině i těstovinám.

  • Marinování – Pokud chcete maso dokonale ochutit, smíchejte pastu Harissa s olivovým olejem a potřete jí maso nebo zeleninu před pečením nebo grilováním.
  • Dochucování hotových jídel – Přidejte trochu pasty přímo do hotových omáček, polévek nebo kuskusu a promíchejte. Chuť se krásně rozvine a jídlo získá pikantní hloubku.
  • Dip nebo pomazánka – Harissovou pastu můžete smíchat s jogurtem nebo majonézou a vytvořit tak pikantní dip k zelenině, chipsům nebo pita chlebu.
  • Dochucení těstovin – Přidejte trochu pasty do olivového oleje a promíchejte s vařenými těstovinami, čerstvými rajčaty a bylinkami.

Jak si vyrobit domácí harissa pastu?

Pokud chcete suché koření Harissa přeměnit v pastu, stačí ho smíchat s olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Můžete také přidat trochu rajčatového protlaku nebo vody, aby se vytvořila hladší konzistence. Pokud chcete opravdu autentickou chuť, nechte pastu pár hodin odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily.

Harissa je výrazné, pálivé a skvěle aromatické koření, které se v kuchyni rozhodně neztratí. Přidejte ho do svých oblíbených receptů a užijte si chuť severní Afriky na talíři.

Doporučené dávkování 1 polévková lžíce koření na 1 kg masa
Zajímavost Protože Harissa patří k velmi ostrým kořením, často se pokrmy kombinují s jogurtem, který příjemně pálivost zjemní.
Složení koření na harissy Může obsahovat stopové množství celeru.
Recept Harissa pasta
Harissa se často užívá i ve formě pasty, kterou si snadno připravíte smícháním 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce limetkové šťávy a 3 lžic směsi koření.
Země původu Česká republika
Etiketa pro koření na harissu
 
Honza z Království doporučuje
Jan Schneedorfer Pokud rádi snídáte ovesné vločky, zkuste je smíchat s Harissou a jogurtem. Vločky nasají jogurtem zjemnělou chuť koření a vznikne tak žhavá lahůdka pro nastartování dne.
 
Druh kuchyně, ve které se Harissa s oblibou používá
 

Kde koupím koření na harissu?

Nejenom koření na harissu, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.

Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně koření na harissy.

Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.

Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.

Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.

Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě