Chilli Kashmiri je přesně to pravé pro každého, kdo má rád barvu, chuť a lehkou pikantnost. Žádné drsné chilli peklo, ale pohodová paprička s mírným řízem a krásně sladkým, ovocným profilem. Pálivost kolem 5 000 až 10 000 SHU je tak akorát, aby jídlo oživila, ale nepřehlušila ostatní chutě. A navíc ta barva! Tohle chilli udělá z každého karí a tandoori zářící poklad.
Kashmiri chilli pochází z Indie, kde je oblíbené právě díky své nízké pálivosti a sytě červené barvě. V chuti najdete sladké, ovocné a lehce kouřové tóny, které parádně ladí s indickými kořenícími směsmi, zeleninou nebo i jemným masem. Pokud tedy plánujete udělat jídlo výraznější, ale nechcete, aby hosté lapali po dechu, chilli kashmiri je ideální volba.
Na co se chilli Kashmiri hodí?
Největší výhodou těchto chilli papriček je jejich univerzálnost. Využijete je skoro všude, kde byste normálně sáhli po sladké paprice. Jen s tím rozdílem, že jídlu navíc přidáte pikantní šmrnc a barvu.
- Indická jídla – Do karí, masály nebo kuřete tandoori je Kashmiri jako dělané. Dodá krásnou barvu i jemnou pálivost.
- Luštěniny a zelenina – Je to perfektní chilli i do čočky, cizrny, pečené mrkve nebo lilku. Skvěle funguje i ve veganských pokrmech.
- Rajčatové omáčky a polévky – Ať už vaříte boloňskou omáčku, tomatovou polévku nebo lečo, s Kashmiri bude všechno o chlup lepší.
- Marinády a maso – Zamíchej ho do jogurtu s česnekem, citronem a koriandrem a hned máte parádní základ na kuřecí maso nebo tofu.
- Sladké kombinace – Zkuste ho špetku přisypat do čokoládového dezertu, domácí granoly nebo kořeněného čaje nebo i kávy. Opravdu! Budete překvapený, jak dobře si s ostatními chutěmi sedne.
Kashmiri je ideální, když chcete barvu, chuť a jen lehkou pálivost. Je to takový kuchyňský kamarád, který vás nikdy nezradí a pomůže udělat jídlo zajímavější bez toho, abyste potřebovali hasicí přístroj.
Dávkování chilli Kashmiri
Narazili jste v receptu na chilli Kashmiri a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 10 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste chilli Kashmiri měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Kde koupím chilli Kashmiri?
Nejenom chilli Kashmiri, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně chilli Kashmiri.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě