Ajowan

 
Koření Ajowan
Balení 20 g 16,- Kč koupit Balení 40 g 32,- Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 80,- / 100 g
Cena: 80,- / 100 g
Jak se ajowan řekne:
lidově: Adžvan, adžvain, koptský kmín
latinsky: Trachyspermum ammi (rod drsnoplodík)

Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření. Ajowan je vůní podobný tymiánu, chutí anýzu a oreganu, ale jelikož má mnohem ostřejší chuť, užívá se v menším množství. Protože ajowan působí jako přírodní prostředek proti nadýmání, často se přidává do čočky. V Afganistánu se sype na chléb a slané pečivo.

Chuť a vůně Nahořklá, ostrá chuť připomínající anýz a oregano, vůně podobná tymiánu.
Druh kuchyně, ve které se ajowan s oblibou používá
 
Kde se pěstuje Indie, Írán
Na co se používá Vhodná je úprava smažením na přepuštěném másle (ghí), při přípravě polévek, dušených mas, kari, čočky, jako posyp na chléb a sušenky.
Země původu Indie