Ajowan

 
Koření Ajowan
Balení 40 g 32,- Kč koupit Balení 80 g 64,- Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 80,- / 100 g
Cena: 80,- / 100 g
Jak se ajowan řekne:
jiné názvy: Ajwan, Adžvan, adžvain, koptský kmín, morač, pakmín
latinsky: Trachyspermum ammi (rod drsnoplodík)

Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření. Ajowan je vůní podobný tymiánu, chutí anýzu a oreganu, ale jelikož má mnohem ostřejší chuť, užívá se v menším množství. Protože ajowan působí jako přírodní prostředek proti nadýmání, často se přidává do čočky. V Afganistánu se sype na chléb a slané pečivo.

Chuť a vůně Nahořklá, ostrá chuť připomínající anýz a oregano, vůně podobná tymiánu.
Druh kuchyně, ve které se ajowan s oblibou používá
 
Kde se pěstuje Indie, Írán
Na co se používá Na zeleninové pokrmy, luštěniny, houby, při přípravě polévek, dušených mas, ryb, kari, na grilovanou drůbež, jako posyp na chléb a sušenky.
Příprava Vhodná je úprava smažením na přepuštěném másle (ghí).
Upozornění Těhotné a kojící maminky by neměly užívat Ajowan kvůli možným nepříznivým účinkům na vývoj miminka. Ve vysokých dávkách je Ajowan považován za toxický a může dojít k vážné otravě.
Země původu Indie
Míša z Království doporučuje Přidejte špetku ajowanu do rýže pro příjemnou vůni a chuť po tymiánu.