Ajowan

 
Koření Ajowan
Balení 40 g 32 Kč koupit Balení 80 g 64 Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 80,- / 100 g
Cena: 80,- / 100 g

Jak se ajowan řekne:

jiné názvy: awan, adžvan, adžvain, koptský kmín, habešský kmín, amun, indický anýz, javánské semeno
latinsky: Trachyspermum ammi
slovensky: drsnoplodka, adiowan
anglicky: ajwain, ajowan
německy: Ajowan, Kónigskümmel
francouzsky: Ajowan

Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření. Ajowan je vůní podobný tymiánu, chutí anýzu a oreganu, ale jelikož má mnohem ostřejší chuť, užívá se v menším množství. Protože ajowan působí jako přírodní prostředek proti nadýmání, často se přidává do čočky. V Afganistánu se sype na chléb a slané pečivo.

Chuť a vůně Nahořklá, ostrá chuť připomínající anýz a oregano, vůně podobná tymiánu.
Druh kuchyně, ve které se ajowan s oblibou používá
 
Na co se ajowan většinou používá
 
Kde se pěstuje Indie, Írán
Na co se používá Na zeleninové pokrmy, luštěniny, houby, při přípravě polévek, dušených mas, ryb, kari, na grilovanou drůbež, jako posyp na chléb a sušenky.
Příprava Vhodná je úprava smažením na přepuštěném másle (ghí).
Upozornění Těhotné a kojící maminky by neměly užívat Ajowan kvůli možným nepříznivým účinkům na vývoj miminka. Ve vysokých dávkách je Ajowan považován za toxický a může dojít k vážné otravě.
Země původu Indie
Míša z Království doporučuje Přidejte špetku ajowanu do rýže pro příjemnou vůni a chuť po tymiánu.