Koření Ajowan
Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření. Ajowan je vůní podobný tymiánu, chutí anýzu a oreganu, ale jelikož má mnohem ostřejší chuť, užívá se v menším množství. Protože ajowan působí jako přírodní prostředek proti nadýmání, často se přidává do čočky. V Afganistánu se sype na chléb a slané pečivo.
Chuť a vůně
Nahořklá, ostrá chuť připomínající anýz a oregano, vůně podobná tymiánu.
Kde se pěstuje
Indie, Írán
Na co se používá
Na zeleninové pokrmy, luštěniny, houby, při přípravě polévek, dušených mas, ryb, kari, na grilovanou drůbež, jako posyp na chléb a sušenky.
Příprava
Vhodná je úprava smažením na přepuštěném másle (ghí).
Upozornění
Těhotné a kojící maminky by neměly užívat Ajowan kvůli možným nepříznivým účinkům na vývoj miminka. Ve vysokých dávkách je Ajowan považován za toxický a může dojít k vážné otravě.
Země původu
Indie
Etiketa pro ajowan
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Míša z Království doporučuje
Přidejte špetku ajowanu do rýže pro příjemnou vůni a chuť po tymiánu.
Dávkování ajowanu
Narazili jste v receptu na ajowan a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 8 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 10 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste ajowanu měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se ajowan řekne:
jiné názvy:
|
awan, adžvan, adžvain, koptský kmín, habešský kmín, amun, indický anýz, javánské semeno
|
latinsky:
|
Trachyspermum ammi
|
slovensky:
|
drsnoplodka, adiowan
|
anglicky:
|
ajwain, ajowan
|
německy:
|
Ajowan, Kónigskümmel
|
francouzsky:
|
Ajowan
|
Druh kuchyně, ve které se ajowan s oblibou používá
Na co se ajowan většinou používá
Kde koupím ajowan?
Nejenom ajowan, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně ajowanu.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě