Pažitka
Balení 20 g 32 Kč koupit Balení 50 g 80 Kč koupit volná
váhavybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem v e-shopu a na prodejně Nuselská 10, Praha 4
Jednotková cena: 160 Kč/ 100 g
koření Pažitka
 

Pažitka / Koření

Když není po ruce čerstvá, sušená pažitka zachrání situaci. Jemná, voňavá a vždy připravená, dodá pokrmům lehce cibulový nádech, aniž by byla příliš ostrá. Skvěle se hodí do polévek, omáček, salátových zálivek nebo na maso a ryby. Ať už děláte pomazánku, bylinkové máslo nebo jen chcete posypat čerstvě upečené brambory, pažitka se nikdy neztratí.

Proč používat sušenou pažitku?

Čerstvá pažitka je skvělá, ale pokud nemáme na zahrádce nebo za oknem živý trs, ustřižená rychle vadne a ztrácí chuť. Sušená verze si uchovává svou jemně cibulovou chuť, přitom ji můžeme mít v kuchyni po ruce celý rok. Když ji přidáte do teplého jídla, krásně se rozvoní a změkne, skoro jako čerstvá. Navíc nezanechává v jídle silnou cibulovou ostrost, ale jen jemnou, svěží chuť, která skvěle doplňuje ostatní ingredience.

Jak sušenou pažitku používat?

Hodí se prakticky všude, kde byste normálně sáhli po čerstvé pažitce – jen s bonusem, že se nemusíte bát, že vám v lednici uvadne.

  • Polévky a vývary – skvělá do bramboračky, česnečky, hrachové polévky nebo smetanových krémových polévek.
  • Omáčky a salátové dresinky – přidejte ji do smetanových omáček, hořčičných a jogurtových zálivek pro jemně cibulovou chuť.
  • Maso a ryby – lehce ji posypte grilované nebo pečené maso a ryby, ideální do bylinkových marinád.
  • Vaječné pokrmy – míchaná vejce, omelety, vaječné pomazánky – pažitka je tady nepostradatelná.
  • Brambory a těstoviny – skvěle doplní pečené brambory, bramborovou kaši i těstovinové pokrmy.
  • Pomazánky a bylinková másla – neobejde se bez ní tvarohová, lučinová ani sýrová pomazánka. Přidejte ji také do másla s trochou soli a máte perfektní pažitkové máslo na pečivo nebo steak.

Tip na závěr

Chcete pažitku oživit, aby chutnala jako čerstvá? Nechte ji chvíli nasáknout v pár kapkách vody, smetany nebo oleje – krásně změkne a její chuť se plně rozvine.

Chuť a vůně jemná cibulová chuť
Kde se pěstuje Evropa, Asie, Severní Amerika
Země původu Německo, Čína
Etiketa pro pažitku
 
Jak se pažitka řekne:
jiné názvy: šnytlík, luček, ošlejch
latinsky: Allium schoenoprasum
slovensky: pažitka, cesnak pažitkový
anglicky: cives, chives
německy: Schnittlauch
francouzsky: ciboulette, chivette
Druh kuchyně, ve které se pažitka s oblibou používá
 
Na co se pažitka většinou používá
 

Kde koupím pažitku?

Nejenom pažitku, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.

Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně pažitky.

Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.

Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.

Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.

Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě