Tahle sladko-pikantní směs s tropickým nádechem se skvěle hodí na grilovací marinády, kari omáčky i jednoduché dipy. Díky výrazným ovocným složkám si výborně rozumí s drůbežím masem, špízy i zeleninou, ale neztratí se ani v troubě nebo na pánvi.
Sušené mango a ananas tu hrají hlavní roli. Dodávají jídlu šťavnatou sladkost i jemnou kyselost, která krásně vystoupí při tepelné úpravě. Třtinový cukr ovocnou chuť doladí k dokonalosti, a pokud koření použijete jako suchý rub, pomůže navíc vytvořit na mase voňavou krustu.
Do tohoto sladkého ovocného základu vstupuje chilli a zázvor, které jídlu přidají příjemnou pikantnost, ale bez přehnané pálivosti. Římský kmín, kurkuma, nové koření a muškátový ořech tomu všemu zajistí hřejivou hloubku a exotické tóny.
Klasické chutě česneku, cibule a soli drží směs pevně při zemi a díky nim koření krásně vynikne na grilovaném kuřeti nebo i vepřovém.
A pak tu jsou ty jemnější vrstvy: špetka lékořice, kardamomu a hřebíčku, která se naplno rozvine až při zahřátí a dodá jídlu sladce kořenité pozadí. Kopr, petržel, bazalka a celer směs koření zjemní a přidají zelenou, bylinkovou linku.
Jak s kořením pracovat
Tahle směs koření si skvěle rozumí s grilem, troubou i pánví. Funguje jako suchý BBQ rub nebo marináda s olejem, ale můžete jej také smíchat s jogurtem, kokosovým mlékem nebo medem – podle toho, co zrovna chystáte. Na co můžeme tedy toto exotické koření na barbecue použít?
- Na kuřecí maso – koření výborně sedí na stehna, křídla i prsa. Smíchejte jej s olejem, trochou medu a limetkové šťávy, vetřete do masa a nechte odležet. Mango a ananas maso lehce osladí, cukr pomůže vytvořit karamelovou kůrku a chilli s kořením se postarají o zajímavou vůni.
- Na špízy se satay omáčkou – rozmíchejte toto exotické koření v kokosovém mléce nebo smetaně, přidejte trochu arašídového másla a sójové omáčky, a máte základ na omáčku ke špízům. Ideální na kuře, tofu nebo i zeleninu.
- Na grilovanou zeleninu – papriky, cuketa, cibule nebo batáty krásně nasáknou sladkost ovoce i kořeněné teplo směsi. Stačí pokapat olejem, posypat kořením a šup na gril. Sladké složky se lehce zkaramelizují a vytvoří voňavý povrch.
- Na vepřovou krkovici nebo žebra – směs naneste jako suchý rub nebo ji rozmíchejte s olejem a medem, potřete maso a pomalu pečte. Když maso necháte chvíli zatáhnout a pak dusíte pod pokličkou nebo v alobalu, krásně natáhne chuť i vůni.
- Do jogurtových dipů – přidejte lžičku do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo i pomazánkového másla. Skvělé k masu, zelenině nebo jako netradiční dresink do salátu.
- Na pečené brambory nebo batáty – nakrájejte je na měsíčky, smíchejte s olejem a kořením, dejte do trouby a upečte dozlatova. Sladké složky se spojí s bramborovým škrobem a vytvoří lehce křupavý, kořeněný povrch.
- Na tofu nebo halloumi – tofu si koření krásně natáhne, zvlášť když ho předtím marinujete s jogurtem a citronem. Halloumi stačí jen posypat a ogrilovat – ovoce a koření udělají zázraky.
- Do rychlého kari – koření orestujte na troše oleje s cibulí, přidejte kokosové mléko, zeleninu a třeba kuřecí maso nebo cizrnu. Během chvíle máte voňavé kari s tropickým podtónem.
- Na topinky, tousty nebo kukuřici – smíchejte koření s máslem, potřete pečivo nebo kukuřičný klas a dejte krátce na gril. Sladké, voňavé, křupavé.
Tip na závěr: Satay špízy s omáčkou z Ohnivého manga
Satay je indonéský způsob přípravy masa na špejli, většinou kuřecího, které se naloží do kořeněné marinády, ugriluje a podává se s arašídovou omáčkou. Recept je ideální, když chcete udělat něco rychlého, exotického a přitom jednoduchého.
Co budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehen (nakrájených na proužky)
- 2 polévkové lžíce koření Barbecue Ohnivé mango
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- šťáva z půlky limetky nebo citronu
- 150 ml kokosového mléka
- 2 lžíce arašídového másla (nebo lžíce tahini)
- 1 lžička sójové omáčky
Jak na to:
- Maso naložte – smíchejte jednu polévkovou lžíci koření s olejem a limetkovou šťávou, promíchejte s kuřecím masem a nechte alespoň hodinu odležet. Může být i přes noc, maso krásně natáhne vůni a chuť.
- Připravte omáčku – ve větší pánvi nebo rendlíku smíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, polévkovou lžíci koření, sójovou omáčku a promíchejte. Pomalu zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké, voňavé omáčky. Pokud je moc hustá, přidejte trochu vody nebo kokosového mléka navíc.
- Maso napíchejte na špejle a ogrilujte nebo opečte na pánvi. Díky cukru a ovoci ve směsi chytne maso krásnou barvu i lehce karamelizovaný povrch.
Podávejte s omáčkou jako dipem nebo ji přelijte přes hotové špízy. Skvěle se k tomu hodí i jasmínová rýže nebo salát z čerstvé okurky.

Kde koupím koření na barbecue?
Nejenom koření na barbecue, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně koření na barbecue.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě