Barbecue Ohnivé mango / Koření

Tahle sladko-pikantní směs s tropickým nádechem se skvěle hodí na grilova marinády, kari omáčky i jednoduché dipy. Díky výrazným ovocným složkám si výborně rozumí s drůbežím masem, špízy i zeleninou, ale neztratí se ani v troubě nebo na pánvi.

Sušené mango a ananas tu hrají hlavní roli. Dodávají jídlu šťavnatou sladkost i jemnou kyselost, která krásně vystoupí při tepelné úpravě. Třtinový cukr ovocnou chuť doladí k dokonalosti, a pokud koření použijete jako suchý rub, pomůže navíc vytvořit na mase voňavou krustu.

Do tohoto sladkého ovocného základu vstupuje chilli a zázvor, které jídlu přidají příjemnou pikantnost, ale bez přehnané pálivosti. Římský kmín, kurkuma, nové koření a muškátový ořech tomu všemu zajistí hřejivou hloubku a exotické tóny.

Klasické chutě česneku, cibule a soli drží směs pevně při zemi a díky nim koření krásně vynikne na grilovaném kuřeti nebo i vepřovém.

A pak tu jsou ty jemnější vrstvy: špetka lékořice, kardamomu a hřebíčku, která se naplno rozvine až při zahřátí a dodá jídlu sladce kořenité pozadí. Kopr, petržel, bazalka a celer směs koření zjemní a přidají zelenou, bylinkovou linku.

Jak s kořením pracovat

Tahle směs koření si skvěle rozumí s grilem, troubou i pánví. Funguje jako suchý BBQ rub nebo marináda s olejem, ale můžete jej také smíchat s jogurtem, kokosovým mlékem nebo medem – podle toho, co zrovna chystáte. Na co můžeme tedy toto exotické koření na barbecue použít?

  • Na kuřecí maso – koření výborně sedí na stehna, křídla i prsa. Smíchejte jej s olejem, trochou medu a limetkové šťávy, vetřete do masa a nechte odležet. Mango a ananas maso lehce osladí, cukr pomůže vytvořit karamelovou kůrku a chilli s kořením se postarají o zajímavou vůni.
  • Na špízy se satay omáčkou – rozmíchejte toto exotické koření v kokosovém mléce nebo smetaně, přidejte trochu arašídového másla a sójové omáčky, a máte základ na omáčku ke špízům. Ideální na kuře, tofu nebo i zeleninu.
  • Na grilovanou zeleninu – papriky, cuketa, cibule nebo batáty krásně nasáknou sladkost ovoce i kořeněné teplo směsi. Stačí pokapat olejem, posypat kořením a šup na gril. Sladké složky se lehce zkaramelizují a vytvoří voňavý povrch.
  • Na vepřovou krkovici nebo žebra – směs naneste jako suchý rub nebo ji rozmíchejte s olejem a medem, potřete maso a pomalu pečte. Když maso necháte chvíli zatáhnout a pak dusíte pod pokličkou nebo v alobalu, krásně natáhne chuť i vůni.
  • Do jogurtových dipů – přidejte lžičku do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo i pomazánkového másla. Skvělé k masu, zelenině nebo jako netradiční dresink do salátu.
  • Na pečené brambory nebo batáty – nakrájejte je na měsíčky, smíchejte s olejem a kořením, dejte do trouby a upečte dozlatova. Sladké složky se spojí s bramborovým škrobem a vytvoří lehce křupavý, kořeněný povrch.
  • Na tofu nebo halloumi – tofu si koření krásně natáhne, zvlášť když ho předtím marinujete s jogurtem a citronem. Halloumi stačí jen posypat a ogrilovat – ovoce a koření udělají zázraky.
  • Do rychlého kari – koření orestujte na troše oleje s cibulí, přidejte kokosové mléko, zeleninu a třeba kuřecí maso nebo cizrnu. Během chvíle máte voňavé kari s tropickým podtónem.
  • Na topinky, tousty nebo kukuřici – smíchejte koření s máslem, potřete pečivo nebo kukuřičný klas a dejte krátce na gril. Sladké, voňavé, křupavé.

Tip na závěr: Satay špízy s omáčkou z Ohnivého manga

Satay je indonéský způsob přípravy masa na špejli, většinou kuřecího, které se naloží do kořeněné marinády, ugriluje a podává se s arašídovou omáčkou. Recept je ideální, když chcete udělat něco rychlého, exotického a přitom jednoduchého.

Co budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehen (nakrájených na proužky)
  • 2 polévkové lžíce koření Barbecue Ohnivé mango
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • šťáva z půlky limetky nebo citronu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce arašídového másla (nebo lžíce tahini)
  • 1 lžička sójové omáčky

Jak na to:

  1. Maso naložte – smíchejte jednu polévkovou lžíci koření s olejem a limetkovou šťávou, promíchejte s kuřecím masem a nechte alespoň hodinu odležet. Může být i přes noc, maso krásně natáhne vůni a chuť.
  2. Připravte omáčku – ve větší pánvi nebo rendlíku smíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, polévkovou lžíci koření, sójovou omáčku a promíchejte. Pomalu zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké, voňavé omáčky. Pokud je moc hustá, přidejte trochu vody nebo kokosového mléka navíc.
  3. Maso napíchejte na špejle a ogrilujte nebo opečte na pánvi. Díky cukru a ovoci ve směsi chytne maso krásnou barvu i lehce karamelizovaný povrch.

Podávejte s omáčkou jako dipem nebo ji přelijte přes hotové špízy. Skvěle se k tomu hodí i jasmínová rýže nebo salát z čerstvé okurky.

Recept na satay špízy

Složení koření na barbecue
Datum minimální trvanlivosti 31. 7. 2027
Druh kuchyně, ve které se koření na barbecue s oblibou používá
 
Na co se koření na barbecue většinou používá