Koření Kari Goa
Kari Goa je pečlivě namíchaná kombinace celého a nahrubo sekaného koření, která vás vezme na dobrodružnou cestu do západní Indie. Goa, kdysi portugalská kolonie, v sobě mísí evropské a indické kulinářské vlivy, což se odráží i v místních pokrmech. Tato směs koření přináší nezaměnitelnou kombinaci zemité pískavice, aromatické hořčice, exotického římského kmínu a pikantního chilli, které v kuchyni vykouzlí bohaté, plné a mírně pálivé chutě. Skvěle se hodí nejen na kuřecí karí, ale i na krevety, jehněčí nebo vegetariánské pokrmy.
Jak se v Indii s kořením pracuje?
V Indii se koření nepřidává jen tak do jídla – nejprve se praží, aby se rozvonělo a uvolnilo svou plnou chuť. Stejný postup platí i pro toto Kari Goa. Na rozpálené pánvi ho krátce nasucho opražte, dokud nezačne nádherně vonět. Poté nechte chvíli vychladnout a následně podrťte ve hmoždíři nebo mlýnku. Díky tomu získá vaše karí hloubku a autentický charakter indické kuchyně.
Hotové koření přidejte do základu z cibule, česneku, rajčat a kokosového mléka nebo vývaru, nechte krátce povařit a máte základ dokonalého karí. Přidat můžete kuřecí maso, krevety, cizrnu nebo třeba lilky. Nezapomeňte na závěr přidat kousek másla ghí nebo kokosového mléka a hrst čerstvého koriandru – jemné tuky zjemní ostré chutě a propojí všechny složky do harmonického celku.
Na co můžeme koření Kari Goa použít?
- Tradiční indické karí – Ať už s kuřetem, krevetami nebo cizrnou, tahle směs je základní kámen skvělého karí.
- Goanská rybí kari – Jemné bílé ryby jako treska nebo pražma se skvěle doplní s chutí tohoto koření a kokosovým mlékem.
- Pikantní jehněčí na způsob Vindaloo – Pokud milujete výrazné chutě, zkuste Kari Goa přidat k dušenému jehněčímu, podobně jako se připravuje Vindaloo.
- Pečená zelenina s indickým nádechem – Mrkev, dýně, květák nebo batáty se v kombinaci s tímto kořením a trochou oleje promění v dokonalou přílohu.
- Lahodné čočkové dhaly – Směs dodá indickým polévkám a dušeným luštěninám hloubku a jemnou pikantnost.
Zajímavost na závěr: Goa je známá nejen svými plážemi, ale i svou jedinečnou kuchyní, která se odlišuje od zbytku Indie. Místní pokrmy často kombinují kokos, ocet a sušené chilli, což je dědictví portugalského vlivu. Kari Goa tak reflektuje tuto fúzi chutí – je voňavé, bohaté a přitom dokonale vyvážené.
Doporučené dávkování
2 vrchovaté polévkové lžíce koření na 1 kg masa nebo 500 g rýže
Složení indického koření na kari Goa
pískavice,
hořčice bílá,
chilli,
koriandr,
kurkuma,
římský kmín,
galgán,
zázvor,
fenykl,
hřebíček,
nové koření
Recept
Jednoduché indické karí
Ingredience: 2 kuřecí prsa, 3 větší cibule, 2 rajčata, 2 polévkové lžíce koření Goa, slunečnicový nebo kokosový olej.
Příprava: Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do hluboké pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem a dusíme 10 minut pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na nudličky a na druhé pánvi orestujeme do měkka. Po deseti minutách přidáme k cibuli na měsíčky pokrájená rajčata a společně dusíme dalších 10 minut. Na závěr k dušené zelenině přidáme orestované kuřecí nudličky a opražené podrcené koření karí Goa. Dobře promícháme a ještě pár minut dusíme.
Země původu
Německo
Etiketa pro koření na kari Goa
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Kari nabízíme v těchto variantách
Dávkování indického koření na kari Goa
Narazili jste v receptu na koření na kari Goa a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 9 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste indického koření na kari Goa měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 2 vrchovaté polévkové lžíce koření na 1 kg masa nebo 500 g rýže.
Jak se kari řekne:
anglicky:
|
Curry Goa
|
německy:
|
Curry Goa
|
francouzsky:
|
Cari de Goa
|
Druh kuchyně, ve které se kari s oblibou používá
Na co se kari většinou používá
Kde koupím koření na kari Goa?
Nejenom koření na kari Goa, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně indického koření na kari Goa.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě