Kajenský (cayenský) pepř mletý / Koření
Je to trochu matoucí, ale kajenský pepř není žádný pepř, ale mleté chilli papričky rodu cayenne. Název (v češtině se někdy píše také cayennský nebo kayenský) vznikl špatným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak chilli. Ať už se mu říká jakkoli, jedno je jisté –jídlu dodá exkluzivní rovnoměrnou pikantnost, která se snadno zapracuje do omáček, těstíček nebo marinád.
Na rozdíl od drcené varianty, která pálí postupně, mletý kajenský pepř se rovnoměrně rozplyne v celém jídle a zajistí intenzivní zahřívací efekt. Pokud ho přidáte hned na začátku vaření, krásně splyne s chutěmi a jemně se rozvine. Když ho naopak přisypete až ke konci, zachová si syrovější ostrost. Ať tak nebo tak, je to skvělá volba, když chcete, aby pálivost prostoupila celým pokrmem. Pálivost těchto papriček je 30 000 - 80 000 SHU.
Na co se hodí mletý kajenský pepř?
Mletý kajenský pepř je skvělý univerzální pomocník, když chcete do jídla přidat rovnoměrnou pálivost bez kousků chilli. Díky jemné konzistenci se rychle rozpustí v omáčkách, polévkách nebo marinádách, takže jeho ostrá chuť bude v každém soustu stejná. Je výborný do pikantních pokrmů různých kuchyní – od mexických a indických specialit až po grilovací směsi nebo domácí čokoládové dezerty. Snadno se kombinuje s dalšími kořeními, takže je ideální do směsí na maso, zeleninu i těstoviny. Stačí jen špetka a jídlo dostane pořádný říz.
- Omáčky a polévky – Skvěle se hodí do rajčatových, sýrových i smetanových omáček. Zkuste ho přidat třeba do boloňské omáčky nebo do dýňové polévky – ostré tóny skvěle vyváží sladkost zeleniny.
- Marinády a těstíčka – Smíchejte ho s olejem, octem, česnekem a citronem a máte pikantní základ na marinádu pro maso i zeleninu. Přidejte ho do těstíčka na smažená jídla a zajistíte, že pálivost bude v každém kousku.
- Kořenící směsi – Výborně ladí s uzenou paprikou, římským kmínem, česnekem i bylinkami. Je stálicí v mexických, indických i grilovacích směsích, kde mu to skvěle sedne třeba s tymiánem nebo sušeným oreganem.
- Mleté maso a pomazánky – Dokonale dochutí burgery, domácí klobásy nebo směsi na tacos a chilli con carne. Skvěle doplní i sýrové nebo avokádové pomazánky, kde jemně zvýrazní chuť.
- Těstoviny a rýže – Stačí špetka do špaget aglio e olio, rizota nebo thajských nudlí a jídlo dostane krásný ostrý akcent. Můžete ho přidat i do vychucené máslové rýže nebo španělské paelly.
- Sladké dobroty a nápoje – Možná překvapení, ale horká čokoláda, brownies nebo domácí truffles získají s trochou kajenského pepře krásnou hloubku chuti. Zvýrazní kakaové tóny a přidá příjemně zahřívací efekt.
S kajenským pepřem se vyplatí začít opatrně – pálivost se postupně rozvine, takže přidejte raději méně a podle chuti dolaďte. Pokud chcete opravdu skvělou domácí ostrou směs koření na maso, smíchejte ho s uzenou paprikou, sušeným česnekem a trochou tymiánu. Ta se hodí třeba na steaky, brambory i grilovanou zeleninu.
Kde se pěstuje
Čína, Indie, Afrika, Amerika
Země původu
Čína
Etiketa pro kajenský pepř
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Kajenský pepř nabízíme v těchto variantách
Dávkování kajenského pepře
Narazili jste v receptu na kajenský pepř a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 9 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste kajenského pepře měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se kajenský pepř řekne:
jiné názvy:
|
chilli Cayenne
|
latinsky:
|
Capsicum spp.
|
slovensky:
|
kajenské korenie
|
anglicky:
|
Cayenne pepper
|
německy:
|
Cayennepfeffer
|
francouzsky:
|
poivre de Cayenne
|
Druh kuchyně, ve které se kajenský pepř s oblibou používá
Na co se kajenský pepř většinou používá
Kde koupím kajenský pepř?
Nejenom kajenský pepř, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně kajenského pepře.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě