Pepř kubebový

 
Koření Pepř kubebový
Balení 10 g 37 Kč koupit Balení 20 g 74 Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 370,- / 100 g
Cena: 370,- / 100 g

Jak se kubebový pepř řekne:

jiné názvy: javánský pepř, ocasatý pepř, kubeby, kubeba, stopkový pepř
latinsky: Piper cubeba
slovensky: piepor kubebový
anglicky: cubebe pepper, Java pepper
německy: Kubebenpfeffer
francouzsky: poivre à queue (cubèbe)

Plody kubebového pepře jsou malé zelené bobule, které se, podobně jako u černého pepře, po sklizení suší na slunci, až jejich slupka zčerná. Ovšem na rozdíl od černého pepře má kubebový pepř malou stopku, podle které jej snadno poznáme.

Ve srovnání s běžným pepřem kubebový pepř není tak ostrý, protože vůbec neobsahuje piperin, kterému vděčíme za typickou chuť černého pepře. Jeho chuť je lehce pikantní a nahořklá, mírně pálivá s citrusovými tóny a příjemně hřejivým kafrovým aroma s mírnou chutí eukalyptového dřeva.

Kubebový pepř se při vaření používá podobně jako klasický pepř. Tedy např. do marinád, vývarů nebo polévek. Kromě vaření můžeme kubebový pepř kombinovat s jinými druhy pepřů, třeba malabarským nebo dlouhým. Spojením pak dosáhnete výborného mixu klasické ostré pepřové štiplavosti zjemněné a doplněné o citronovou a kafrovou svěžest.

I když se dá tento pepř používat celý, je přeci jen lepší jej těsně před použitím podrtit nebo namlít. Doporučujeme tedy směs těchto pepřů nasypat do mlýnku a podrtit před podáváním třeba na grilovaný steak nebo losos. Kromě červeného masa a ryb se tento pepř výborný na jehněčí maso, kachnu a další drůbež.

Kubebový pepř se skvěle hodí nejen na maso, ale třeba i k sýrům a sladkým jídlům jako jsou zmrzliny nebo sorbety. Protože jeho chuť je podobná jako má nové koření a muškátový oříšek, tak jeho svěžím aroma můžete obohatit perník a další cukrářské výrobky.

Jestliže máte rádi svařené víno, připravte si chuťově luxusní verzi, kdy do litru červeného vína přidáte celou skořici, plátek pomeranče a šest kuliček kubebového pepře.

Chuť a vůně Štiplavá lehce nahořklá chuť podobná novému koření a muškátovému oříšku s citrusovými tóny a jemně kafrovým aroma.
Druh kuchyně, ve které se kubebový pepř s oblibou používá
 
Na co se kubebový pepř většinou používá
 
Kde se pěstuje Asie, Afrika
Na co se používá Při přípravě paštik, pečených mas, zeleniny, těstovin, polévek, omáček, k ochucení rýže, sýrů, ale i sladkých jídel. Přidává se také do alkoholických nápojů a sirupů.
Zajímavost V Evropě je kubebový pepř poměrně neznámý a to i přesto, že se dovážel již v 16. století. Tehdy patřil k oblíbené náhražce za dražší černý pepř. Portugalský král ale roku 1640 zakázal dovoz kubébového pepře a upřednostnil černý pepř z Indie, aby se tak zavděčil svým indickým obchodním partnerům. Z toho důvodu se na tento druh pepře téměř zapomnělo a teprve v nedávné době jej znovu začínají objevovat mistři kuchyně a on tak zažívá svou renesanci.
Země původu Malajsie, Indonésie
Míša z Království doporučuje Kubebový pepř je poměrně intenzivní. Pokud budete například dělat vývar, tak na litr vody stačí přidat šest až osm celých kuliček, které na konci vaření z vývaru odstraňte. Protože při dlouhém vaření má tendenci zhořknout, doporučujeme jej do hrnce přidat až pár minut před koncem vaření.