Kdo se rád toulá vůněmi indické, arabské nebo severoafrické kuchyně, ten se s pískavicí určitě potkal. Možná jste na ní narazili pod názvem fenugreek nebo řecké seno, ale na chuť těchto zlatavých drobných semínek se jen tak nezapomene. Je lehce sladká, polévková, s nádechem javorového sirupu a karamelu. Jasná volba pro karí, čatní, ale i do nakládaných dobrot nebo domácích směsí koření.
Celá pískavice potřebuje trochu trpělivosti, ale o to větší odměna vás čeká. Když ji necháte pomalu uvolňovat chuť v omáčce, naložíte do octa nebo na sucho opražíte, odmění vás komplexní, jemně kořenitou chutí. Ať už ji nasypete do domácího chleba, fermentovaných dobrot nebo použijete v orientálním receptu, vždycky dodá jídlu dokonalou chuť.
Jak si pískavici v kuchyni užít?
Nejlepší je semínka krátce opražit nebo namočit, aby změkla a získala jemnější, lehce oříškovou chuť. Hoďte pár semínek do omáčky, rozmixujte je do marinády nebo si s nimi pohrajte při nakládání zeleniny.
- Indická a arabská kuchyně – bez pískavice není pořádné karí ani tajini. Přidejte ji do směsí nebo s ní dochuťte čatní a luštěninové pokrmy.
- Nakládání a fermentace – zkuste ji do nakládané zeleniny, domácího kimchi nebo jako tajnou ingredienci do pickles.
- Pomalu dušená jídla – semínka se přirozeně rozvaří v omáčce a dodají jí krásně kořenitou hloubku. Ideální pro masové i zeleninové pokrmy.
- Domácí kořenící směsi – pokud si rádi mícháte koření sami, semínka pískavice lehce opražte a rozemelte.
- Pečivo a chleby – tradiční arabské a indické placky dostávají díky pískavici lehce karamelový nádech. Stačí přidat do těsta.
- Bylinné čaje a odvary – povařte pár semínek pískavice ve vodě a získáte jemně sladký čaj se zajímavou chutí.
Tip na práci se semínky pískavice
Semínka pískavice můžou být dost intenzivní, takže pokud se vám zdají moc hořká, stačí je na pár hodin namočit do vody nebo mléka. Získají jemnější chuť a budou v jídle příjemně rozplývat.
Pískavice na všechny způsoby – jakou si vyberete?
Pískavice je trochu chameleon – podle toho, v jaké podobě ji použijete, se vám ukáže jiná stránka její chuti. Celá semínka jsou pořádná rána do chuťových buněk, ideální pro pomalé vaření, nakládání nebo domácí směsi koření. Mletá pískavice je naopak perfektní do marinád, omáček a těst, kde se rychle rozvoní a spojí s ostatními chutěmi.
A pak jsou tu ještě listy pískavice, jemnější a lehce oříškové, skvělé třeba do zeleninových jídel nebo indických placek. No, a pokud chcete opravdovou specialitku, sáhněte po modré pískavici – tahle kavkazská rarita má lehce květinový, přitom stále krásně kořenitý šmrnc a v Gruzii by se bez ní neobešla žádná pořádná směs koření.
Tak kterou vyzkoušíte jako první? Nebo si rovnou poskládáte pískavicovou sbírku do kuchyně? 😏
Dávkování celé pískavice
Narazili jste v receptu na celou pískavici a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 4 g |
Vrchovatá čajová lžička | 6 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 13 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 17 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste celé pískavice měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Kde koupím celou pískavici?
Nejenom celou pískavici, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celé pískavice.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě