Chilli Naga Bhut Jolokia není pro slabé povahy. Tohle není žádná jemná paprička do leča, ale pekelná nálož, která dlouhá léta držela titul nejpálivější papričky světa. Do roku 2007 to bylo oficiálně nejpálivější chilli planety, a i když ji dnes pár odrůd předběhlo, její milion Scovilleho jednotek (SHU) pořád umí udělat pořádnou paseku.
Tahle kráska pochází z indických a bangladéšských pralesů, kde se spontánně vyklubala jako přírodní kříženec dvou chilli druhů. Žádná laboratoř, jen divoká příroda a roky tradičního pěstování, kdy si místní farmáři pečlivě vybírali ty nejpálivější rostliny. Dnes ji najdete na polích v Indii, Bangladéši i na Srí Lance, kde ji pořád pěstují ručně a s respektem.
A jak chutná? Nejprve sladce, ovocně, skoro mile, jako kdyby Vás chtěla ukolébat do falešného pocitu bezpečí. Jenže za pár vteřin přijde ohnivá vlna, která Vás spálí od paty až po čelo. Pálí to tak, že na pár minut zapomenete vlastní jméno. Tenhle zážitek se drží klidně 10 až 15 minut, takže pozor na dávkování.
Jak Naga Bhut Jolokia používat
Řekněme si rovnou: s respektem. A v malých dávkách. Paprička Bhut Jolokia má takovou sílu, že stačí špetka a celé jídlo dostane pekelnou jiskru. Nejlepší je přidat ji už při vaření, aby se pálivost spojila s ostatními chutěmi a dostala kulatější tón. Pokud ji nasypete až na konec, dostanete syrovou a nekompromisní sílu, která Vás sejme hned.
- Do mexických sals a burrit – špetka Jolokie v rajčatové salse udělá ze sladké omáčky ohnivý gejzír, po kterém sáhnete po mléku rychleji, než stačíte říct „ay caramba“.
- Do asijských karí – přidejte papričku hned na začátku spolu s cibulí, česnekem a zázvorem. Chuť se krásně propojí s kokosovým mlékem a vytvoří pekelně voňavé karí, které zahřeje i ledovou duši.
- Do dušené zeleniny – pár vloček v lilku, cuketě nebo rajčatech udělá ze zeleninové přílohy hlavní hvězdu večera. Ale pozor, to už nebude nevinná zelenina pro slečinky, ale hodně divokej plnokrevník pro ostrý hochy.
- Na luštěniny – čočka, cizrna nebo fazole dostanou díky této papričce pořádný říz. Ostrá chuť rozbije jejich hutnost a probudí je k životu. Samozřejmě nezapomeňte na legendární chili con carne, které se tímhle chilli promění v opravdu hodně drsný mexický příběh.
- Do marinád – smíchejte drcené chilli s olejem, limetkovou šťávou a medem. Výsledkem bude ostrá marináda, která maso nebo tofu promění v grilovací adrenalin.
Tip na závěr
Zkuste pár vloček Jolokie přimíchat do domácího mangového čatní. Sladké mango, zázvor a cibule vytvoří krásně vyváženou omáčku, a když to nepřeženete, tak ostré chilli nespálí všechno kolem, ale dodá exotický šmrnc a energii. Perfektní ke grilovanému kuřeti, pečenému tofu nebo i jen tak k sýrové misce. A když to s dávkováním přepísknete? Tak aspoň budete mít o čem vyprávět na příští grilovačce.
