Kajenský (cayenský) pepř mletý BIO / Koření
Možná vás překvapí, že kajenský pepř není pepř, ale jsou to mleté chilli papričky rodu cayenne, které mají střední pálivost (30 000–80 000 SHU) a příjemný kouřový nádech. Označení pepř vzniklo v dávných dobách chybným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak chilli. Bez ohledu na toto zmatení, ale ať už vaříte omáčku, marinujete maso nebo připravujete pikantní těstoviny, tahle drobná špetka pálivosti se postará o to, aby každé sousto mělo šmrnc.
Mletá varianta kajenského pepře se okamžitě rozplyne v jídle a zajistí rovnoměrné rozložení pálivosti. Díky jemné textuře se skvěle hodí do omáček, polévek, marinád i kořenících směsí, kde chcete intenzivní, ale vyváženou ostrost. Pokud hledáte koření, která dodá jídlu příjemnou ostrou chuť, kajenský pepř je rozhodně dobrá volba.
Jak můžeme kajenský pepř využít?
Mletý kajenský pepř je výborný do všeho, kde potřebujete hladce rozpuštěnou pálivost.
- Omáčky a polévky – Skvěle dochutí rajčatové, sýrové i smetanové omáčky a krásně se spojí s ostatními chutěmi. V polévkách přidává jemné, ale výrazné teplo, ideální do dýňové nebo fazolové polévky.
- Marinády a těstíčka – Mletá varianta kajenského pepře se snadno rozpustí v oleji, octu nebo citronové šťávě, což ho dělá ideálním do marinád na maso, tofu nebo grilovanou zeleninu. Skvěle ochutí i pikantní těstíčka na smažená jídla.
- Kořenící směsi – Díky jemné konzistenci se tento kajenský pepř perfektně mísí s ostatními kořeními. Najdete ho v mexických, indických i grilovacích směsích, kde skvěle ladí s uzenou paprikou, česnekem a římským kmínem.
- Mleté maso a pomazánky – Tyto jemně rozemleté chilli papričky cayenne krásně dochutí burgery, domácí klobásy, tacos i chilli con carne. Výborně se hodí i do sýrových a avokádových pomazánek, kde přidává lehkou pálivost.
- Těstoviny a rýžové pokrmy – Skvělé je toto chilli i do špaget aglio e olio, rizota nebo thajských nudlí. Nádherně funguje i v kombinaci s máslem na dochucení vařené rýže.
- Sladké pokrmy a nápoje – Ano, jemně mleté chilli překvapivě dobře ladí s hořkou čokoládou, brownies nebo horkým kakaem, kde zvýrazní chuť kakaa a dodá jemné zahřívací teplo.
Mletý kajenský pepř má pořádnou sílu, proto s ním začněte opatrně a přidávejte postupně. Pokud si chcete vytvořit domácí pikantní směs na maso nebo grilovanou zeleninu, zkombinujte ho s uzenou paprikou, sušeným česnekem a tymiánem – skvěle se hodí na steaky i pečené brambory.
Kde se pěstuje
Španělsko, Uganda, Myanmar, Tanzanie
Zajímavost
Tento pepř je pojmenován po městě Cayenne (Francouzská Guyana).
Země původu
Španělsko
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pro BIO kajenský pepř
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Honza z Království doporučuje
Pokud chcete pálivost pokrmu zjemnit, můžete přidat mléko, kokosové mléko, případně zakysanou nebo sladkou smetanu.
Kajenský pepř nabízíme v těchto variantách
Dávkování BIO kajenského pepře
Narazili jste v receptu na BIO kajenský pepř a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 9 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste BIO kajenského pepře měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se kajenský pepř řekne:
jiné názvy:
|
chilli Cayenne
|
latinsky:
|
Capsicum spp.
|
slovensky:
|
kajenské korenie
|
anglicky:
|
Cayenne pepper
|
německy:
|
Cayennepfeffer
|
francouzsky:
|
poivre de Cayenne
|
Druh kuchyně, ve které se kajenský pepř s oblibou používá
Na co se kajenský pepř většinou používá
Kde koupím BIO kajenský pepř?
Nejenom BIO kajenský pepř, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně BIO kajenského pepře.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě