Na rozdíl od běžné skořice, kterou najdete v každém druhém obchodě, je ta cejlonská opravdová lahůdka. Její tenké svitky můžete rozmotat jako tabák, jsou jemné, voňavé a chuťově mnohem uhlazenější. Když ji otevřete, ucítíte sladkou vůni s jemným nádechem citrusů, která vás hned přenese do kuchyně plné tepla a vůně domácího pečení.
Cejlonská skořice není tak drsná a štiplavá jako čínská varianta. Má jemnou chuť, která neruší, ale ladí. Právě proto ji rádi používají ti, kdo si potrpí na promyšlené a vyvážené chutě – ať už v dezertech, ovocných kompotech nebo voňavých nápojích.
Kdy používat celé svitky skořice?
Celá skořice má jednu obrovskou výhodu – její chuť se uvolňuje pozvolna a nenásilně. Při vaření nebo louhování se pomalu rozkládá do pokrmu, a když je hotovo, svitek jednoduše vyjmete. Bez zbytků, bez drobků, bez starostí.
Jak cejlonskou skořici v kuchyni využít
Cejlonská skořice má široké využití, hlavně ve sladké kuchyni a nápojích. Ale nebojte se ji dát i do slaného. Funguje skvěle i s masem nebo rýží.
- Ve svařeném víně – přidejte svitek spolu s hřebíčkem, badyánem a pomerančem, a za pár minut bude byt vonět jako o Vánocích.
- Do kompotů a povidel – při vaření stačí přihodit kousek skořice a ovoce se krásně provoní.
- V mléčných dezertech – vařte svitek s mlékem a cukrem, než přidáte rýži, pudinkový prášek nebo krupici. Výsledná chuť bude jemná a příjemně kořeněná.
- Při pečení – skořici krátce povařte ve vodě a výluh použijte k pokapání jablek do závinu nebo náplně do koláče.
- Do slaných jídel – v indických kari nebo dušených jídlech se skořice skvěle doplňuje s cibulí, rajčaty a masem. Dejte svitek na začátku do hrnce a nechte ho vařit spolu se základem.
Na závěr malý tip
Pokud si doma mícháte koření nebo připravujete směs na domácí čaj, zkuste svitek nahrubo nastrouhat. Uvolní se tím její vůně i bez dlouhého vaření a směs získá novou voňavou hloubku.