Na rozdíl od běžné skořice, kterou najdete v každém druhém obchodě, je ta cejlonská opravdová lahůdka. Její tenké svitky můžete rozmotat jako tabák, jsou jemné, voňavé a chuťově mnohem uhlazenější. Když ji otevřete, ucítíte sladkou vůni s jemným nádechem citrusů, která vás hned přenese do kuchyně plné tepla a vůně domácího pečení.
Cejlonská skořice není tak drsná a štiplavá jako čínská varianta. Má jemnou chuť, která neruší, ale ladí. Právě proto ji rádi používají ti, kdo si potrpí na promyšlené a vyvážené chutě – ať už v dezertech, ovocných kompotech nebo voňavých nápojích.
Kdy používat celé svitky skořice?
Celá skořice má jednu obrovskou výhodu – její chuť se uvolňuje pozvolna a nenásilně. Při vaření nebo louhování se pomalu rozkládá do pokrmu, a když je hotovo, svitek jednoduše vyjmete. Bez zbytků, bez drobků, bez starostí.
Jak cejlonskou skořici v kuchyni využít
Cejlonská skořice má široké využití, hlavně ve sladké kuchyni a nápojích. Ale nebojte se ji dát i do slaného. Funguje skvěle i s masem nebo rýží.
- Ve svařeném víně – přidejte svitek spolu s hřebíčkem, badyánem a pomerančem, a za pár minut bude byt vonět jako o Vánocích.
- Do kompotů a povidel – při vaření stačí přihodit kousek skořice a ovoce se krásně provoní.
- V mléčných dezertech – vařte svitek s mlékem a cukrem, než přidáte rýži, pudinkový prášek nebo krupici. Výsledná chuť bude jemná a příjemně kořeněná.
- Při pečení – skořici krátce povařte ve vodě a výluh použijte k pokapání jablek do závinu nebo náplně do koláče.
- Do slaných jídel – v indických kari nebo dušených jídlech se skořice skvěle doplňuje s cibulí, rajčaty a masem. Dejte svitek na začátku do hrnce a nechte ho vařit spolu se základem.
Na závěr malý tip
Pokud si doma mícháte koření nebo připravujete směs na domácí čaj, zkuste svitek nahrubo nastrouhat. Uvolní se tím její vůně i bez dlouhého vaření a směs získá novou voňavou hloubku.
Kde koupím celou cejlonskou skořici?
Nejenom celou cejlonskou skořici, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně celé cejlonské skořice.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě