Nejlepší koření indické kuchyně

Žlutá řeka Ganga je symbolem Indie, stejné barvy jako kurkuma, která svou žlutou barvou obarví každé jídlo a pití. Společně s cejlonskou skořicí si připravíte teplý zdravý čaj. Můžete ji použít samotně nebo sáhněte po jedné ze směsí, které nabízíme. Indie je rozlehlá a kuchyně je stejně rozmanitá. Co region, to jiná masala - tedy směs tradičních koření, které si domácnosti míchají samy. Hlavní složkou je zelenina, maso, rýže a tradiční pečivo. Indie je fascinuící ohňostroj chutí a vůní, vyzkoušejte, chutnejte, meditujte. Jídlo pro blízké s láskou připavené je jako citát od Mahagma Gandhího „Pravá láska je ta, v níž máme větší radost z druhého než ze sebe.“

 
Více

Nejoblíbenější koření indické kuchyně

ajowan

ajowan

Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření....
anýz

anýz

Anýz je koření, které má sílu. Jeho aroma je sladké jako bonbón, ale přitom trochu štiplavé, s lehkým závanem lékořice a dotekem pepře. Hodí se k masu i do slad...
bílý pepř

bílý pepř

Bílý pepř v celku je skvělý pro každého, kdo si chce vychutnat jeho jemně pikantní chuť naplno. Na rozdíl od mletého pepře se jeho aroma uvolňuje postupně, takž...
Biryani Masála

Biryani Masála

Pálivá směs koření pro přípravu indického Biryani a dalších exotických receptů. Ideální pro hovězí nebo jehněčí maso, krevety a mořské plody, rýži nebo čočku....
celer

celer

Celerová semínka mají podobnou aromatickou a svíravou chuť jako ostatní části celeru. Jejich pikantní, zemitá a hořká chuť se skvěle hodí k rajčatům a další zel...
cibule

cibule

Smažená cibulka - křupavá, voňavá a krásně dozlatova osmažená – přesně taková, jakou ji máte rádi, ale bez slz, nepořádku a pracného smažení. Ať už si ji dáte n...
černá sůl

černá sůl

Černá sůl, známá také jako Kala Namak, je skutečný chuťový originál. Ačkoliv má spíš růžovošedou barvu (v krystalech až temně fialovou), říká se jí černá....
černucha

černucha

Černucha, někdy známá jako černý kmín, je takový nenápadný zázrak v kuchyni. Malá černá semínka mají lehce pepřovou, mírně nahořklou a lehce pikantní chuť, kter...
černý kardamom

černý kardamom

Kardamom černý – intenzivní koření s kouřovým aroma Kardamom černý je výrazné a aromatické koření, které se od svého zeleného příbuzného liší nejen většími lusk...
černý pepř

černý pepř

Černý pepř je jedno z nejpoužívanějších a nejuniverzálnějších koření na světě. Má ostrou, kořenitou chuť, která se nejprve projeví rychlým štípnutím, ale poté s...
čertovo lejno

čertovo lejno

Asafoetida, známá také pod lidovým názvem „čertovo lejno“, je jedním z nejzajímavějších a nejstarších koření používaných především v indické kuchyni....
Čertovo lejno s kurkumou

Čertovo lejno s kurkumou

Hlavní složkou této směsi je asafoetida, což je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Pro svou velmi specifickou vůni se doporučuje ji používat ve ...
česnek

česnek

Česnek je základní stavební kámen spousty receptů, a když je pěkně nakrájený na tenké plátky, je radost s ním pracovat. Tento sušený česnek zachovává intenzivní...
dekorační chilli

dekorační chilli

Jakmile na talíři přistane chilli, je jasné, že to nebude žádná nuda. A tyhle drcené sušené chilli papričky dodají jídlu přesně tu správnou dávku pálivosti, co ...
dekorativní chilli

dekorativní chilli

Někdy stačí jen malý detail a jídlo vypadá, jako by ho servíroval šéfkuchař. A přesně tohle umí chilli nitě, známé také jako chilli vlasy nebo chilli struny....
dlouhý pepř

dlouhý pepř

Dlouhý pepř je výraznější bratranec klasického černého pepře, ale s jedinečným aromatickým profilem. Jeho chuť je nejen ostrá a kořenitá, ale zároveň příjemně n...
fenykl

fenykl

Mletý fenykl se používá k ochucení polévek, do omáček, při pečení sladkého pečiva, chleba, na vepřovou pečeni, do nádivky drůbeže, na krocana, nadívané jehněčí,...
galgán

galgán

Galgán je aromatické koření, které svou chutí připomíná zázvor, ale je jemnější, méně ostré a má lehký citrusový podtón. Jeho chuť nezastíní ostatní suroviny, a...
hořčice

hořčice

Hořčičné semínko patří mezi ta nejnenápadnější, ale zároveň nejúčinnější koření v kuchyni. Má jemně hořkosladkou chuť s postupně se rozvíjející pikantností a je...
hřebíček

hřebíček

Hřebíček je jedno z nejvýraznějších koření, které dodá pokrmům hřejivou, jemně štiplavou chuť a bohatou vůni. Celé sušené pupeny hřebíčku se při vaření uvolňují...
chilli

chilli

Nejenom mexická, indická nebo thajská kuchyně se neobejde bez chilli. Pro spoustu z nás patří chilli papričky mezi nejdůležitější koření v kuchyni, ať už vaříme...
chilli Habanero

chilli Habanero

Pokud chcete zažít legendární chilli habanero v jeho nejpřirozenější podobě, tyhle sušené celé papričky jsou ta správná volba. Čisté, intenzivní chilli, které s...
chilli Jalapeño

chilli Jalapeño

Jalapeño ve své červené variantě dozrává déle na slunci, což mu dodává plnější chuť, jemnou sladkost a o něco vyšší pálivost než jeho zelený protějšek....
kajenský pepř

kajenský pepř

Je to trochu matoucí, ale kajenský pepř není žádný pepř, ale mleté chilli papričky rodu cayenne. Název (v češtině se někdy píše také cayennský nebo kayenský) vz...
kardamom

kardamom

Kardamomová zrnka jsou malá aromatická semínka schovaná uvnitř zelených tobolek kardamomu. Právě tato semínka nesou většinu chuti a vůně – silně kořenitou, slad...
kari

kari

Jedna z nejoblíbenějších variant kari anglického typu, která je vhodná především na masové a zeleninové směsi, zeleninové polévky, rýže, těstoviny, luštěniny, k...
kari listy

kari listy

Kari (curry) listy nejsou kari koření, jak by se mohlo zdát. Jsou to aromatické lístky stromu kari, které dodávají pokrmům jedinečnou vůni a jemně kořenitou chuť....
koriandr

koriandr

Celá semena koriandru jsou nepostradatelným kořením v mnoha světových kuchyních. Mají jemně nahořklou, sladce kořenitou chuť, která připomíná pomerančovou kůru,...
koření kuskus

koření kuskus

Toto organické koření na kuskus je dokonale vyvážená směs, která dodá vašim pokrmům svěží a exotickou chuť. Kombinace římského kmínu a kurkumy vytváří lehce exo...
koření Maharani Masála

koření Maharani Masála

Jemnější indická směs, která se skvěle hodí k pokrmům z rajčat, zelenině, polévkám, omáčkám, čočce a dalším....
koření na Dátá Chai Masálu

koření na Dátá Chai Masálu

Koření k přípravě vynikajícího tradičního indického černého čaje s mlékem, který má povzbudivý účinek....
koření na garam masálu

koření na garam masálu

Legendární indické koření, které se používá jak na maso, tak i ve vegetariánské kuchyni při přípravě polévek z luštěnin a zeleniny....
koření na kari

koření na kari

Silně pálivé kari thajského typu na masové a zeleninové směsi, zeleninové polévky, rýže, těstoviny, luštěniny, kuře, králíka nebo ryby....
kurkuma

kurkuma

Drcená kurkuma se obvykle nejprve opraží společně s dalším kořením, čímž směs koření získá novou výraznější kombinaci chutí....
mangový prášek

mangový prášek

Sušený rozemletý mangový prášek, nebo jak se mu v Indii říká amchur, je tajná zbraň místních kuchařů. Dodává jídlům jemnou ovocnou kyselost, která skvěle zvýraz...
masála

masála

Stačí namarinovat kuřecí kousky, křídla nebo stehna ve směsi jogurtu a koření. Poté grilujte nebo pečte, abyste získali lahodný pokrm, který je uvnitř křehký s ...
muškátový květ

muškátový květ

Muškátový květ je jemnější a delikátnější sourozenec muškátového oříšku, který dodává pokrmům hřejivou kořenitou chuť s tóny skořice, pepře a lehce nasládlým aroma....
muškátový ořech

muškátový ořech

Muškátový oříšek je opravdová klasika, která by neměla chybět v žádné dobře vybavené kuchyni. I když na první pohled vypadá docela obyčejně, jeho tajemství se o...
pepř Tellicherry

pepř Tellicherry

Názvem Tellicherry se označuje výběrový černý pepř, který se, na rozdíl od běžného pepře, sklízí v co nejvyšším stádiu zrání. Díky této delší době dozrávání jso...
pepřové koření

pepřové koření

Tato směs dodá pikantní chuť minutkovým masům, pečeným a grilovaným rybám, drůbeži, pečené huse či kachně, mletému masu a dušené zelenině či polévkám....
pískavice

pískavice

Jestli vám něco chybí na poličce s kořením a ještě o tom nevíte, tak jsou to sušené listy pískavice. Tohle exotické koření má lehce nahořklou, fenyklo-celerovou...
rajská jablíčka

rajská jablíčka

Když se rajčata suší pomalu, jejich chuť se krásně koncentruje a získává příjemně sladký, lehce nakyslý podtón. Sušená rajská jablíčka ve formě jemných floků js...
římský kmín

římský kmín

Římský kmín (anglicky cumin) je nepostradatelný v indické, arabské i mexické kuchyni. Najdete ho v karí, garam masále, chilli směsích, kebabu i pilafu a jeho te...
sambal

sambal

Velmi ostrá směs koření, původem ze Západní Indie, která se hodí se ke grilování, pečení do omáček, ale i na řízky nebo k zelenině. Dobře se vyjímá na stole ved...
sečuánský pepř

sečuánský pepř

Sečuánský pepř je naprosto jedinečné koření, které v kuchyni nejde přehlédnout. Nejde o klasický pepř, ale o tobolky keře žlutodřevu peprného, které mají jemně ...
skořice

skořice

Jemně mletá cejlonská skořice je opravdová delikatesa mezi skořicemi. Na rozdíl od běžnější indonéské varianty není štiplavá ani výrazně ostrá. Její chuť je spí...
sušený kopr

sušený kopr

Tyto vrcholové lístky kopru, jemně sušené a drcené, si zachovávají plnou chuť a vůni čerstvé bylinky. Díky tomu ho můžete použít stejně jako čerstvý kopr, ale s...
šafrán

šafrán

Šafrán je král koření – nejen kvůli své jedinečné chuti a vůni, ale i proto, že jeho sběr je neuvěřitelně pracný. Každé vlákno, tedy sušená čnělka krokusu, musí...
zázvor

zázvor

Zázvor je jedno z nejuniverzálnějších koření, které se v kuchyni neztratí. Má výraznou, pikantní chuť s citrusovým nádechem, která dokáže skvěle podtrhnout slad...
zelený pepř

zelený pepř

Zelený pepř v celku si uchovává svou přirozenou svěžest a jemně travnaté aroma, které se při vaření postupně rozvíjí. Jeho příjemná ostrost s lehkým citrusovým ...