Černá sůl / Koření
Černá sůl, známá také jako Kala Namak, je skutečný chuťový originál. Ačkoliv má spíš růžovošedou barvu (v krystalech až temně fialovou), říká se jí černá. Její nejvýraznější vlastností je sirné aroma, které silně připomíná vařená vejce. Právě díky tomu si ji oblíbili i příznivci veganské kuchyně, protože skvěle nahrazuje vaječnou chuť v rostlinných receptech – ať už jde o pomazánky, „míchaná vajíčka“ z tofu nebo třeba bezvaječnou majonézu.
Kam se černá sůl hodí a jak ji používat
Kala Namak má své pevné místo v indické kuchyni, ale zdaleka ji nevyužijete jen tam. Díky specifické chuti a vůni se nejlépe hodí do hotových jídel, protože vařením její aroma rychle vyprchá. V kuchyni s ní můžete kouzlit opravdu zajímavě:
- Vegan „míchaná vajíčka“ z tofu – stačí rozmačkat tofu, přidat kurkumu, cibulku, pepř a špetku černé soli. Chuť je překvapivě podobná vajíčkům.
- Pomazánky a rostlinné majonézy – černá sůl dodá pikantnost a typickou vajíčkovou chuť, i když v receptu žádná vejce nejsou.
- Indická jídla – využívá se do karí, čatní, raity, čočkových pokrmů nebo kořeněných omáček.
- Saláty a dresinky – špetka černé soli zvýrazní chuť luštěnin, cizrny, zeleniny nebo pečené řepy.
- Ovocné saláty – ano, i to je možné! V indické kuchyni se Kala Namak používá i na sladkokyselé ovocné směsi, kde její výrazná chuť vytváří zajímavý kontrast.
- Street food a chaat – v indických ulicích je černá sůl základem pro typické pikantní pochoutky.
Při dávkování to nepřežeňte – černá sůl je hodně výrazná a stačí jí opravdu malinko. Vždy ji přidávejte až do hotového pokrmu nebo do studené kuchyně. Jen tak vynikne její jedinečné aroma a chuť.
Země původu
Indie
Etiketa pro černou sůl
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování černé soli
Narazili jste v receptu na černou sůl a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 5 g |
Vrchovatá čajová lžička | 6 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 15 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 19 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste černé soli měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Druh kuchyně, ve které se černá sůl s oblibou používá
Na co se černá sůl většinou používá
Kde koupím černou sůl?
Nejenom černou sůl, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně černé soli.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě