Sambal / Koření
Sambal není pro slabé povahy. Tohle pekelné koření pochází ze Západní Indie a je známé svou intenzivní pikantností a výraznou, hlubokou chutí. Tradičně se používá na grilované maso, pečené pokrmy a do ostrých omáček, ale skvěle dochutí i zeleninu, nudle nebo obyčejný smažený sýr. Díky své sypké konzistenci je ideální jako stolní koření, kterým si každý může přiostřit jídlo přesně podle své chuti – stačí špetka a oheň je na světě.
U nás se sambalu také někdy říká „ďábelské koření“, ale jeho chuť je mnohem zajímavější než jen obyčejná pálivost. Sladká paprika a kurkuma dodávají jemný základ, česnek a cibule zvýrazňují chuť a pískavice s bobkovým listem vše krásně zakulacují. Výsledkem je ostré, ale zároveň vyvážené koření, které podtrhne chuť masa i zeleniny bez potřeby dalších dochucovadel.
Jak koření Sambal použít?
Sambal je mimořádně univerzální – jeho ostrá, ale zároveň bohatá chuť si skvěle rozumí s masem, zeleninou i přílohami. Stačí jen špetka a z obyčejného jídla je exploze chutí!
- Na maso a grilování – Sambal je perfektní pro milovníky pikantních steaků, pečeného kuřete nebo vepřových žeber. Použijte ho jako suché koření přímo na maso nebo ho smíchejte s olejem a trochou citronové šťávy na ostrou marinádu. Nechte maso naložené pár hodin, aby pořádně natáhlo vůni koření.
- Do omáček a polévek – Stačí lžička sambalu do rajčatové omáčky a máte ostrou verzi boloňského ragú nebo pikantní domácí kečup. Přidejte do vývaru, fazolové polévky nebo kari pro extra hloubku a říz. A samozřejmě je naprosto dokonalé v exotických omáčkách k nudlím a rýži.
- Na zeleninu a luštěniny – Pečená paprika, cuketa, lilek nebo batáty získají se sambalem úplně nový rozměr. Zkuste ho přidat i do vařené čočky, hummusu nebo cizrnové kaše, dodá jim lehce kouřovou, pálivou chuť.
- Na přílohy – Přidejte sambal do vařených brambor nebo batátového pyré pro nečekaně pikantní twist. Stačí ho zamíchat i do rýže, bulguru nebo kuskusu, aby dostaly příjemnou exotickou šťavnatost.
- Na stůl vedle soli a pepře – Pokud máte rádi pikantní jídla, mějte sambal vždy po ruce jako „záchranu“, když vám někde chybí pořádný říz. Stačí trocha na hotové jídlo a rázem chutná úplně jinak!
Tip na domácí pikantní dip
Smíchejte lžičku sambalu s bílým jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou, přidejte pár kapek citronu a máte jednoduchý pikantní dip k pečeným bramborám nebo grilovanému masu. Pokud to chcete ještě zajímavější, přidejte trochu medu – ten krásně vyváží ostrost a dodá dipu karamelový podtón.
Doporučené dávkování
1 polévková lžíce koření na 1 kg masa
Země původu
Česká republika
Etiketa pro sambal
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování sambalu
Narazili jste v receptu na sambal a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 4 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 9 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 12 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste sambalu měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 1 polévková lžíce koření na 1 kg masa.
Druh kuchyně, ve které se sambal s oblibou používá
Na co se sambal většinou používá
Kde koupím sambal?
Nejenom sambal, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně sambalu.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě