Pepř černý Lampong / Koření

Lampong je černý pepř z indonéské Sumatry, který má všechno, co od pořádného pepře čekáte – ostrou, suchou pálivost, výraznou kořeněnou chuť a v pozadí lehké tóny čerstvého dřeva a pryskyřice, jakoby voněl po tropickém pralese, odkud pochází.

Jeho kuličky jsou o něco menší a lehčí než běžné odrůdy pepřů, díky čemuž skvěle fungují ve všech typech mlýnků, ať už máte keramický nebo kovový. V kuchyni se hodí tam, kde chcete jasnou, peprnou chuť bez zbytečných kudrlinek. Přidejte ho do hovězího, jehněčího, ale i k rybám s výraznější chutí. Lampong není žádný kompromisní pepř, je to poctivá ostrá chuť, která dá jídlu hloubku a sílu.

Jak pepř Lampong používat

Tento pepř nejlépe vynikne čerstvě namletý přímo na hotové jídlo, ale můžete ho použít i během vaření, kde se jeho chuť zjemní a propojí s ostatními surovinami. Kam všude můžeme Lampong přidat?

  • Na hovězí steaky – namelete pepř těsně před pečením nebo grilováním. Ostrá, suchá pálivost krásně doplní šťavnaté maso a podtrhne jeho výraznou chuť.
  • K pečenému jehněčímu – posypte lampongský pepř na jehněčí kýtu spolu s rozmarýnem a česnekem. Koření vytvoří výraznou, ale vyváženou chuťovou kombinaci, která ladí s jemností masa.
  • K rybám s výraznou chutí – použijte čerstvě namletý pepř na pečeného lososa nebo tuňáka. Suchá ostrost krásně kontrastuje s tukem ryby a dodá jí říz.
  • Do tmavých omáček – přidejte pepř už při restování cibule a česneku. Tím získá omáčka hlubší a komplexnější chuť, která perfektně doplní pečené maso.
  • Na pečenou zeleninu – posypte nahrubo drceným pepřem batáty, mrkev nebo dýni a upečte dozlatova. Pepř dodá zelenině zajímavou suchou ostrost, která pěkně vyváží sladkost zeleniny.

Indonéská inspirace

Vyzkoušejte lampongský pepř v rendangu, tradičním sumaterském jídle, které se vaří pomalu a s láskou. Je to hovězí maso dušené v kokosovém mléce a směsi koření, kde právě černý pepř hraje klíčovou roli. Dodává rendangu suchou, zemitou ostrost, která krásně vyvažuje sladkost kokosu a voňavé bylinky.

Jak na to? Na začátku orestujte cibuli, česnek, zázvor, galangal a chilli spolu s černým pepřem Lampong. Přidejte hovězí maso na kostky, kokosové mléko, citronovou trávu, kurkumu a nechte pomalu dusit, dokud omáčka nezhoustne a maso není krásně měkké. Výsledkem je voňavé, kořeněné jídlo, které chutná skvěle třeba s rýží nebo plackami. A co je nejlepší? Čím déle se vaří, tím lepší chuť má, takže nikam nespěchejte.

Indonéský rendang s lampongským pepřem

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Když dělám vývary, dušená jídla a polévky, ráda přidávám pepř celý. Na grilované nebo restované maso spíše používám čerstvě pomletý pepř z mlýnku.
 
Datum minimální trvanlivosti 20. 8. 2029
Země původu Indonésie
Pepř nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se pepř s oblibou používá
 
Na co se pepř většinou používá