Pokud milujete asijskou kuchyni, s tímhle kořením si doma vykouzlíte jídla, co mají vůni exotických dálek, a z obyčejné rýže udělá ohňostroj chutí. Kořeněná rýže si skvěle rozumí s čínskou klasikou, thajskými kari nebo vietnamskými stir-fry dobrotami. Ať už ji klasicky vaříte, dusíte v kokosovém mléce nebo smažíte s vajíčkem, rýže s asijským kořením bude vždy něco výjimečného.
Co v tomto koření na rýži vlastně je?
Základ tvoří trojka, která nikdy nezklame – česnek, cibule a černý pepř. A pak přichází klasiky asijské kuchyně: zázvor a citronová tráva totiž přidávají svěžest a exotickou vůni, která vám připomene jídla z uliček Bangkoku nebo Hanoje. No a jemné chilli směsi dodá tu pravou špetku ostrosti – tak akorát, aby to bavilo, ale nezničilo nám to chuťové buňky na celý týden.
Na co všechno se toto koření hodí?
Tohle koření na rýži nepatří k těm, které na poličce marně čeká na svou příležitost. Protože až si k němu přivoníte, začnete s ním čarovat každý den. Stačí běžná rýže, trocha koření a najednou máte na talíři jídlo, co potěší všechny smysly. Ale proč se omezovat jen na rýži, že?
- Do nudlí, těstovin, kuskusu, bulguru i jáhel – když nechcete zůstat jen u rýže, tahle směs rozumí i jiným přílohám. Skvěle funguje v teplých i studených salátech, do krabičky do práce i na letní piknik.
- Na zeleninu – ať už ji grilujete, pečete nebo restujete na pánvi. Mrkev, paprika, cibule, cuketa – všechno dostane s tímto kořením nový rozměr orientální kuchyně.
- Do polévek – přidejte koření třeba do asijského vývaru s nudlemi a koriandrem. Ale klidně i do jednoduché mrkvové nebo dýňové krémovky. Koření jí dodá příjemné zahřátí a jemný exotický nádech.
- K masu, tofu i rybám – lehce kořeněné kuřecí kousky, krevety na pánvi, nebo pečené tofu – tahle směs koření má tu výhodu, že dodá chuť, ale nepřebije ostatní ingredience. Všechno krásně vynikne v dokonalé rovnováze.
Tip na závěr
Pokud vás baví voňavá, jemně pikantní kořeněná rýže s exotickým nádechem, vyzkoušejte i koření na Bombajskou rýži. Má příjemně hřejivou a zakulacenou chuť s klasickými ingrediencemi indické kuchyně. Je ideální třeba ke kari, čočce nebo pečené zelenině.