Coleslaw je jednoduchý, křupavý salát ze syrového zelí, často s mrkví a smetanovou zálivkou. Pochází ze zahraničí, ale u nás si rychle našel místo vedle řízků, burgerů i grilovaných dobrot. A připravit si ho doma? Snazší už to být nemůže. S trochou zelí, mrkve, lžící majonézy a touhle voňavou směsí máte hotovo raz dva. Koření na Coleslaw dodá salátu svěžest, jemnou sladkost a chuť, která vás překvapí. Není to žádná tuctová záležitost – tahle směs má jiskru a široké využití i mimo salátovou misku.
Co všechno v sobě toto koření na salát Coleslaw má?
Základ tvoří třtinový cukr a mořská sůl, které si spolu pěkně rozumí – ani moc sladké, ani moc slané. Cibule a mrkev dodávají směsi lehkou nasládlost a zeleninovou vůni, která se krásně spojí s čerstvým zelím. Česnek a citronová kůra to celé osvěží a rozjasní. Pepř a hořčičná semínka se postarají o malý říz a petrželka všechno propojí do příjemně vyvážené chuti, která se nevnucuje, ale zůstane.
Jak připravit dokonalý domácí Coleslaw salát?
Základem je samozřejmě salát – bílé nebo červené zelí, mrkev, trochu majonézy, jogurt nebo zakysaná smetana. A jak dosáhnout dokonalé chuti? Ano, stačí lžička tohoto koření. Ale tím využití směsi koření nekončí. Hodí se všude tam, kde chcete lehce nasládlou, svěží a zeleninově bylinkovou chuť.
Koření na Coleslaw vyzkoušejte třeba takto:
- Do klasického Coleslawu z bílého zelí a mrkve – Stačí 1–2 lžičky směsi na salátovou misku. Nechte chvíli odležet, aby se chutě prolnuly.
- Do jogurtového nebo zakysaného dipu – Skvělé k pečeným bramborám, hranolkům nebo zeleninovým špízům.
- K dochucení grilované zeleniny – Přidejte po grilování nebo vmíchejte do oleje a zeleninu potřete ještě předem.
- Do zálivky na těstovinový salát – Citronová a hořčičná linka krásně sedne k těstovinám s čerstvou zeleninou a sýrem.
- Do zeleninových placiček nebo karbanátků – Směs jemně dochutí těsto bez nutnosti dalších složitostí.
A co zkusit něco jiného?
Vmíchejte lžičku koření do másla a natřete jej na čerstvě grilovanou kukuřici nebo do teplého sendviče. Nebo zkuste koření přidat do zálivky s jablečným octem a medem – ideální třeba na křupavé červené zelí. Funguje výborně i ve veganských receptech.
Víte, že…?
Slovo coleslaw pochází z nizozemského „koolsla“, tedy zelný salát. Právě Nizozemci si už v 17. století připravovali nastrouhané zelí s octem a olejem. Do Ameriky recept přivezli přistěhovalci, kde ho doplnili o majonézu a proměnili ve slavnou přílohu ke grilovanému masu. Dnes už je Coleslaw známý i u nás a díky této speciální směsi koření může zazářit i na vašem stole.