„Krčmářko, piva nalej a masa přidej! A pořádně ho okořeň, jinak ti kumpáni vyklepou hospodu a tebe vezmou i se sudem do řeky, jak se to patří na každého, kdo lid šidí na chuti!“ Takhle se to ve středověku dělalo – žádné mdlé maso, žádné plané chutě, ale pořádná dávka koření, která zavoní na hony daleko a přitáhne každého od těžké práce rovnou ke stolu!
Takže žádné lajdáctví! Maso pěkně kořením posypat, rukama vetřít, ať se to vsákne jak pivo do žíznivýho pocestnýho, a pak s tím hybaj na oheň, do pece nebo na gril. Jakmile se maso rozvoní, seběhne se celá chasa, rozrazí dveře a začne ho rvát přímo z pekáče! A kdo u stolu jen šťourá vidličkou, toho pověsit za paty nebo aspoň vypráskat ze světnice! Protože ať už děláte kuřecí křídla, šťavnatá stehýnka, pečené vepřové nebo pořádné hovězí flákoty, tohle koření zajistí, že se bude žrát, mlaskat a zapíjet, až se budou stoly prohýbat!
Jak s kořením naložit, aby se hosti rvali o poslední sousto?
- Na pečené a grilované maso – Kuřata, vepřové, hovězí, jedno jaké zvíře, hlavně ať je dobře kořeněné a šťavnaté!
- Na špízy a žebírka – Okořenit, napíchat, hodit nad plameny a obracet, dokud se neudělá křupavá kůrka!
- Do masové marinády – Med, pivo, hořčice a tohle koření – smíchat, natřít na maso a nechat tak dlouho, dokud nezešílíte nedočkavostí!
- Na pořádnou kejtu nebo flákotu v troubě – Okořenit, podlít pivem, přikrýt a nechat péct tak dlouho, dokud se maso nerozpadá samo od sebe!
Tak podpalte oheň, naražte sudy a přivolejte kumpány na pořádné hodování. Protože u hubené kaše byste akorát dostali židlí po hlavě, ale u masa, co voní po bylinkách a pořádném koření, se slaví, hoduje a zpívá až do rána!
Tip krčmáře – Ať je maso šťavnaté a kůrka křupavá
Než maso hodíte na plameny, smíchejte koření s rozpuštěným sádlem nebo pivem, ať pěkně natáhne chuť. Pořádně vetřete do masa a rozhodně nešetřete, nechcete přece servírovat sušenou podešev, že ne?! Pak nechte maso aspoň chvíli odležet, ať koření prostoupí až do morku kostí a už jenom hodit na rožeň nebo do pece a čekat, než se vůně rozline tak, že i sousedovic pes začne vyvádět.