Koření na těstovinové saláty

Italové berou i obyčejný těstovinový salát stejně vážně jako tiramisu. Ano, možná to na první pohled vypadá jednoduše, skoro nenápadně. Ale když propojíte kvalitní suroviny, vznikne dokonalý chuťový koncert. A právě tahle vyladěná směs koření vám pomůže udělat takový salát z těstovin, kvůli kterému by i Ital přišel pozdě na fotbal.

Restovaná cibule a rajčata vytvoří sladký základ, jako upečené na slunci. Česnek, paprika a chilli přidají říz, který znáte třeba z kuchyně v Kalábrii. A do toho čerstvé tóny pažitky, petržele a saturejky, které se v Itálii používají třeba v omáčkách z Ligurie nebo při dochucení salátů v Toskánsku. Všechno drží pohromadě kapka oleje a mořská sůl, která zvýrazní chuť každého sousta. Tahle směs se nejlíp snoubí s italskými saláty typu Insalata di pasta alla Siciliana, alla Caprese nebo třeba alla Pugliese. Stačí pár dobrých surovin a výsledek stojí za to.

Jak koření na těstovinové saláty použít

Směs funguje nejlíp, když ji přidáte k těstovinám, které jsou ještě vlažné. Bylinky se tak zjemní a vůně koření se krásně rozvine. Nemusíte nic složitě vařit, stačí těstoviny zakápnout olivovým olejem, promíchat a nechat pár minut rozležet. Pokud přidáte i trošku uvařené vody z těstovin, všechno se krásně spojí a vytvoří voňavý salát jako z trattorie.

Recept na rychlý a jednoduchý těstovinový sálat
Uvařte si fusilli nebo farfalle, přidejte pár cherry rajčátek, trošku strouhaného sýra a dvě lžičky koření. Vše promíchejte, nechte chvilku odpočinout a lehký oběd nebo večeři máte hotovou.

A jestli milujete italskou kuchyni, zkuste různé autentické regionální recepty:

  • Do sicilského salátu s tuňákem a kapary – použijte penne nebo fusilli, přidejte tuňáka v olivovém oleji, černé olivy, kapary a pár sušených rajčat. Přisypte koření, promíchejte a nechte vychladit. Skvělé s bílým vínem typu Grillo nebo Vermentino.
  • K salátu ve stylu Capresefarfalle nebo orecchiette, čerstvá rajčátka, mozzarella a pár lístků bazalky. Koření podpoří sladkost rajčat i česnekový podtón, a když k tomu dáte sklenku rosata z jižní Itálie, jste doma.
  • Na toskánský salát s grilovanou zeleninoufusilli integrali (celozrnné spirálky), grilovaná cuketa, paprika, červená cibule a trocha sýru pecorino. Směs dodá zelenině chuť jako z venkovské kuchyně uprostřed Toskánska.
  • Do salátu ve stylu Puglieseorecchiette, rukola, cherry rajčata, strouhaný sýr caciocavallo a trochu citronové šťávy nebo bílého octa. Koření rozvine chuť rajčat i bylinek a podtrhne pikantnost sýra.

Tip na závěr

Pokud vám zbyde trochu salátu do druhého dne – jako že nezbyde – nebojte se ho oživit čerstvými listy rukoly, kapkou citronové šťávy a trochou strouhaného sýra. Chutě se krásně prolnou a salát získá svěžest jako čerstvě připravený. A kdyby měl být oběd trochu vydatnější, podávejte těstovinový salát jako předkrm a k hlavnímu chodu přidejte třeba pečené kuře s rozmarýnem a sklenku suchého Vermentina. Funguje to výborně.

Těstovinový salát

Složení koření na těstovinové saláty
Datum minimální trvanlivosti 31. 7. 2027
Země původu Německo
Druh kuchyně, ve které se těstovinový salát s oblibou používá
 
Na co se těstovinový salát většinou používá