Jestli jste milovníci ostrých jídel a rádi objevujete chutě, které vás nenechají v klidu, pak je koření Piri-Piri přesně pro vás. Tato legendární směs pochází z Portugalska, ale její kořeny sahají až do Afriky, kde ji Portugalci objevili a přivezli do Evropy. Chilli papričky Piri-Piri nejsou jen tak ledajaké – jsou malé, ale jejich pálivost umí překvapit. A právě kolem nich se točí celá magie této pikantní směsi, kterou Portugalci s oblibou používají na grilovaná masa, mořské plody, zeleninu i omáčky.
Nejslavnější pokrm, kde se bez tohoto koření neobejdete, je Piri-Piri kuře – pořádně šťavnaté, krásně křupavé a hlavně plné výrazné chuti. Ale tím možnosti zdaleka nekončí! Tahle směs umí proměnit i ty nejjednodušší recepty ve skvělý gurmánský zážitek. Stačí ji přidat do marinády, posypat s ní zeleninu nebo ji vmíchat do omáčky, a máte jídlo, které vám rozproudí krev.
Jak koření Piri-Piri používat?
Piri-Piri je víc než jen ostré chilli – jde o skvěle vyváženou směs, která propojuje pálivost, hloubku chuti a jemný nádech česneku a papriky. A využití? Nekonečné!
- Klasické Piri-Piri kuře – Opravdová portugalská klasika. Maso naložte do směsi Piri-Piri, olivového oleje, citronové šťávy a trochy soli. Nechte marinovat pár hodin nebo klidně přes noc a pak šup s ním na gril nebo do trouby. Výsledek? Kůrčička křupavá, maso šťavnaté a chuť neodolatelná.
- Mořské plody na ohni – Chobotnice, krevety nebo treska dostanou s tímto kořením úplně nový rozměr. Stačí smíchat Piri-Piri s olejem, potřít rybu nebo mořské plody a nechat krátce odpočinout. Pak už jen rychle ogrilovat nebo opéct na pánvi a můžete servírovat s čerstvou bagetou.
- Pečená a grilovaná zelenina – Papriky, cukety, lilek, brambory… Stačí lehce posypat kořením, pokapat olejem a upéct nebo ugrilovat.
- Těstoviny s ohnivým šmrncem – Piri-Piri skvěle oživí i jednoduché těstoviny. Smíchejte je s olivovým olejem, trochou česneku a čerstvou petrželkou.
- Pikantní vejce na snídani – Míchaná vejce nebo omeleta dostanou s tímto kořením parádní říz. Stačí přidat špetku do vajec během smažení.
- Omáčky, dipy a polévky – Přidejte Piri-Piri do rajčatové omáčky nebo jogurtového dipu a vytvořte něco, co si budete chtít dávat ke všemu.
- Sušené maso a jerky - Pokud máte rádi pikantní sušené maso, koření Piri-Piri je skvělou volbou! Dodá sušenému masu výraznou pálivost, lehce kouřový podtón a příjemnou citrusovou vůni.
Domácí Piri-Piri omáčka
Pokud si chcete připravit domácí Piri-Piri omáčku, stačí smíchat 2 lžíce Piri-Piri koření, 5 červených chilli papriček, 4 stroužky česneku, ½ hrnku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru. Nejprve krátce opečte chilli papričky s česnekem na oleji, aby se rozvinula jejich chuť. Poté vše rozmixujte s ostatními ingrediencemi a postupně přilévejte zbytek oleje, dokud nevznikne hladká omáčka. Přelijte do sterilizované sklenice a nechte alespoň 24 hodin odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily. Omáčka skvěle doplní grilované kuře, pečené brambory, burgery nebo mořské plody. Pokud ji chcete méně ostrou, zbavte chilli papričky semínek. V uzavřené sklenici v lednici vydrží až 2 týdny.
Piri-Piri – nejen o pálivosti, ale i o chuti
Myslíte si, že Piri-Piri je jen o tom, kolik zvládnete pálivosti? Ani náhodou! Chilli papričky tvoří základ, ale nejsou všechno. Díky česneku, cibuli, paprice a pepři dostává směs příjemnou hloubku chuti, která neudělá vaše jídlo jen pálivé, ale hlavně neodolatelně chutné.
Piri-Piri není jen další pálivé koření do sbírky. Je to výlet do portugalských ulic, kde na každém rohu voní grilovaná kuřata, čerstvé ryby a pikantní marinády. Je to koření pro ty, kteří se nebojí objevovat nové chutě a nebojí se trochy ohnivé vášně na talíři. Tak co, troufnete si na Piri-Piri?
Složení koření Piri-Piri
Může obsahovat stopy hořčice, celeru, sezamu, lepeku a mandlí.
Dávkování koření Piri-Piri
Narazili jste v receptu na koření Piri-Piri a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 9 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste koření Piri-Piri měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 1 polévková lžíce koření na 1 kg masa.
Kde koupím koření Piri-Piri?
Nejenom koření Piri-Piri, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně koření Piri-Piri.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě