Hluboká pánev plná fazolí, rajčat a masa mírně bublá, krásně voní exotickým kořením po celé kuchyni a láká k nabrání lžící přímo z hrnce. Tak přesně k tomu je namíchaná tato směs koření. Je pikantní, trochu kouřová, lehce svěží, voňavá a skvěle vyvážená. Chilli papričky společně s černým pepřem a zázvorem dodají jídlu říz. Uzená paprika a římský kmín přinášejí exotickou chuť a sušená rajská jablíčka s bazalkou, majoránkou a kmínem to celé zjemní a spojí k dokonalosti.
Ať už se chili con carne zrodilo v Texasu nebo na mexické straně hranice, jedno je jisté – bez chilli, rajčat, kmínu a času to nejde. V Mexiku se maso často nejprve zatahuje na cibuli a česneku, pak se přidá koření, nechá se krátce rozvonět a teprve potom přichází na řadu rajčata, vývar a dlouhé pomalé vaření. Fazole se někdy dávají zvlášť, jindy rovnou do hrnce. A k tomu kousek kukuřičného chleba, rýže nebo čerstvé tortilly.
A co bez masa?
Ano, i když masové chili con carne je samozřejmě klasika, existuje i vegetariánská verze (tedy chili sin carne, doslova chilli bez masa). A i ta si zaslouží pořádnou dávku chutí. Tato směs koření udělá parádu jak s fazolemi, tak i s červenou čočkou nebo cizrnou. Stačí osmahnout cibuli, přidat koření, rajčata, trochu zeleninového vývaru a nakonec zeleninu podle chuti. Třeba pečenou papriku, kukuřici nebo batáty. Už po první lžíci zjistíte, že tahle varianta chili nadchne i masožrouty.
Na co všechno se koření na chili con carne hodí?
I když k tomu název svádí, tohle není koření jen na jeden recept. Je to univerzální pomocník, který se doma neztratí a v kuchyni i na talíři vám udělá radost mnohem častěji.
- Chili con carne - ať už s hovězím, vepřovým nebo mletým krůtím masem, stačí maso osmahnout s cibulí, přidat koření, rajčata, fazole a vývar. A pak už jen nechat pomalu probublávat.
- Vegetariánské chili sin carne - osmahněte cibuli s kořením, přidejte rajčata, fazole nebo červenou čočku, trochu zeleninového vývaru a zeleninu podle chuti. Batáty, kukuřice, pečená paprika nebo cuketa vytvoří s kořením harmonii, co potěší i masožravce.
- Grilované maso a kuře - promíchejte směs s olejem a trochou citronové nebo limetkové šťávy a nechte maso alespoň hodinu odležet. Výborně se hodí na kuřecí stehna, špízy i hovězí krk. Chuť bude šťavnatá, lehce kouřová a krásně pikantní.
- Zapečené mexické pokrmy - tacos, burrita, mexické lasagne, pečené brambory nebo rýže se zeleninou. Koření dodá mexickým receptům ostrou chuť i výraznou barvu. A když zbyde maso z chili, stačí přidat tortillu, sýr a je z toho další skvělé jídlo.
- Fazolové polévky a guláše - husté polévky z červených fazolí, čočky nebo cizrny dostanou s tímto kořením nový rozměr. Stačí lžíce do základu a najednou to chutná jako z mexické kuchyně. Doporučujeme podávat s trochou zakysané smetany a čerstvým koriandrem.
- Pečená zelenina - batáty, dýně, cuketa, paprika i cibule – stačí potřít olejem s kořením a šup s tím do trouby. Chuť se krásně rozvine, zelenina dostane šmrnc a na stole je voňavá a jednoduchá příloha, a k tomu přidáte jogurtový dip a chléb, tak i hlavní jídlo.
Jak koření na chili con carne použít?
Přidejte koření hned na začátku k cibuli nebo masu, ať se pěkně rozvoní a spojí s tukem. Do marinády stačí smíchat s olejem a kapkou citronu nebo limetky. Funguje výborně i do pomazánek, veganských bowlů nebo třeba na zapečený sýr s rajčaty.