Uzená sladká paprika

Tato paprika se tradičně udí na dubovém dřevě, díky čemuž získává nezaměnitelnou hlubokou kouřovou chuť s jemně nasládlými tóny. Přidává do jídel bohatou vůni ohně a uzení, aniž by přehlušila ostatní ingredience. Má měkkou, zaoblenou chuť, která se dokonale hodí do teplé i studené kuchyně a dodává pokrmům uzený nádech bez použití masa.

Ve španělské kuchyni je nepostradatelnou součástí paelly, výborně dochutí také tvrdé sýry, pomazánky nebo luštěninová jídla. Skvěle se hodí i do pokrmů s kysaným zelím, do kterých přidá výraznou chuťovou hloubku a skvěle ladí s jeho kyselostí. Stačí jen špetka a jídlo získá příjemný kouřový podtón, který připomíná dlouho pečené maso nebo grilovanou zeleninu.

Kam se uzená sladká paprika nejlépe hodí?

Toto koření je perfektní volbou tam, kde chcete propojit nasládlé kouřové tóny s jemnou, zaoblenou chutí. Dodává hloubku a výraznější aroma, ale zároveň neovládne celý pokrm svou ostrostí.

  • Polévky a omáčky – Skvěle se hodí do gulášů, hustých fazolových polévek, čočkové polévky i rajčatových a smetanových omáček. Přidává jemné uzené tóny bez přehnané pálivosti a krásně ladí s česnekem, cibulí a bylinkami.
  • Maso a ryby – Perfektní na kuřecí, vepřové i hovězí maso, zejména při pomalém pečení nebo grilování. Výborná do marinád, kde zvýrazní chuť a dodá příjemnou kouřovou hloubku. Pokud ji smícháte s olejem, česnekem a rozmarýnem, získáte skvělý základ pro grilované maso. Na ryby funguje skvěle v kombinaci s citronem a máslem.
  • Zeleninová a luštěninová jídla – Hodí se k pečené zelenině, do bramborových pokrmů, dušených luštěnin nebo zeleninových směsí. Přidejte ji do fazolového guláše, dušené čočky nebo mexických jídel a dodáte jim nový rozměr.
  • Sýry a pomazánky – Výborně doplňuje chuť tvrdých sýrů, ale i jemných pomazánek z tvarohu, ricotty nebo cizrny. Skvělá je i na pečený hermelín nebo halloumi.
  • Vaječné pokrmy – Nasypte ji na míchaná vejce, omeletu nebo frittatu a rázem získáte skvělou chuť, která připomíná grilování.
  • Těstoviny, pizza a rizoto – Výrazně oživí těstoviny se smetanovou i rajčatovou omáčkou, dodá chuť rizotu nebo domácí pizze. Vyzkoušejte ji v boloňské omáčce nebo do domácího pesta.

Tip pro vegetariány: Uzená paprika je nepostradatelná ve vegetariánské kuchyni, protože dokáže nahradit kouřovou chuť uzeného masa a slaniny. Pokud připravujete vegetariánskou verzi čočkové polévky, fazolového guláše nebo pečených brambor, uzená paprika dodá jídlu plnější chuť. Skvělá je i ve veganských burgerech, seitanových klobásách nebo rostlinných pomazánkách, kde dodává jídlu hloubku a umami. Stačí ji přidat do cizrnového hummusu, pečené dýně nebo nakládaného tofu a rázem se chutě propojí do dokonale vyvážené kombinace.

Pokud chcete do jídla kromě kouřové chuti přidat i trochu ostrosti, vyzkoušejte pálivou variantu uzené papriky, která dodá jídlu nejen kouřové aroma, ale i jemně pikantní říz – skvělá alternativa k chilli, pokud chcete něco jemnějšího.

Datum minimální trvanlivosti 30. 4. 2026
Země původu Španělsko
Sladká paprika je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
 
Na co se sladká paprika většinou používá