Milujete řeckou kuchyni, voňavé grilované maso a svěží bylinky? Pak je tato směs přímo pro vás! Bylinkové koření na gyros přináší vyváženou kombinaci červené papriky, tymiánu, rozmarýnu a bazalky, která skvěle dochutí nejen tradiční gyros a souvlaki, ale i další grilované speciality.
Základem je jemně pálivá paprika, která se snoubí s aromatickými středomořskými bylinkami. Rozmarýn, bazalka a tymián dodávají pokrmům svěžest, zatímco česnek a cibule přidávají hlubší, bohatší chuť. Lehce pikantní chilli pak směsi dodává příjemné zahřátí.
Jak koření na gyros použít?
- Na gyros a souvlaki – Tradiční řecké maso je nejlepší naložit do marinády. Smíchejte koření s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou bílého jogurtu. Marinujte kuřecí, vepřové nebo jehněčí alespoň pár hodin, ideálně přes noc. Pak už jen opečte na grilu nebo pánvi a podávejte v pita chlebu se zeleninou a jogurtovým dipem.
- Na grilované maso – Pokud nechcete marinovat, stačí maso před pečením nebo grilováním posypat kořením a jemně vetřít do povrchu. Skvěle se hodí na vepřové, kuřecí i ryby.
- Na pečené brambory se sýrem – Koření promíchejte s olivovým olejem a důkladně vmasírujte do brambor. Přidejte sýr feta nebo halloumi a upečte dozlatova.
- Na zeleninu a halloumi – Pečená cuketa, paprika nebo lilek s bylinkovým gyros kořením získají autentickou chuť Středomoří. Halloumi stačí před grilováním lehce potřít olejem s touto směsí.
- Do jogurtového dipu – Smíchejte koření s řeckým jogurtem, kapkou olivového oleje a trochou citronu. Skvělý dip k masu, pita chlebu nebo hranolkám.
Jak s kořením pracovat?
Koření můžete použít nasucho nebo v marinádě. Pro tradiční gyros je nejlepší marináda z olivového oleje, citronové šťávy a jogurtu, do které maso naložíte a necháte ho odpočívat v chladu. Pokud ale spěcháte, stačí směs nasucho vetřít do masa těsně před pečením nebo grilováním.
Pokud preferujete výraznější chuť s větším podílem papriky, vyzkoušejte také naše paprikové koření na gyros, které přináší sytější barvu a intenzivnější kořeněnou chuť!