Královnou balkánské kuchyně je zelenina, v různých salátech s bylinkami, zeleninové polévky s luštěninami nabo jako grilovaná příloha k masům a sýrům, třeba s kaškavalem. Atmosféru tepla a léta můžete vykouzlit při přípravě typických regionálních jídel jako je tarator - studené polévky z jogurtu, ke které potřebujete mimo okurky pouze česnek, kopr, pepř a sůl. Nejoblíbenější jsou mletá masa grilovaná na špejlích, čevabi, pljeskavica nebo kefty a kebab. Koření můžete směle míchat nebo použít třeba čubricu.
Více
Anýz je koření s mnohostranným využitím a to nejen při vaření a pečení, ale i při nakládání zeleniny, jako např. řepy, mrkve, zelí, okurek apod.
Anýzové koření je důležitou ingrediencí v receptech asijské kuchyně, především v indické a čínské, kde se s oblibou přidává do pokrmů z masa.
Ve sladké kuchyni jej objevíme v ovesných kaších, sladkých rýžových pokrmech i mléčné polévce.
Protože anýz působí velmi dobře proti nadýmání, své významné místo si vydobyl i v pečení, kde se přidává do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček a samozřejmě bývá součástí chlebového koření.