Nejlepší koření balkánské kuchyně

Královnou balkánské kuchyně je zelenina, v různých salátech s bylinkami, zeleninové polévky s luštěninami nabo jako grilovaná příloha k masům a sýrům, třeba s kaškavalem. Atmosféru tepla a léta můžete vykouzlit při přípravě typických regionálních jídel jako je tarator - studené polévky z jogurtu, ke které potřebujete mimo okurky pouze česnek, kopr, pepř a sůl. Nejoblíbenější jsou mletá masa grilovaná na špejlích, čevabi, pljeskavica nebo kefty a kebab. Koření můžete směle míchat nebo použít třeba čubricu.

 
Více

Nejoblíbenější koření balkánské kuchyně

anýz

anýz

Anýz je koření s mnohostranným využitím a to nejen při vaření a pečení, ale i při nakládání zeleniny, jako např. řepy, mrkve, zelí, okurek apod. Anýzové koření je důležitou...
bazalka

bazalka

Bazalka je bylinka s ostřejší aromatickou chutí, která povzbuzuje strávníky k jídlu a podporuje trávení. Sušená bazalka se používá k ochucení různých druhů zeleninových...
bobkový list

bobkový list

Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně. Dobře podporuje trávení a proto se obvykle přidává k těžším pokrmům. Hlavní prim hraje při vaření polévek,...
celer

celer

Sušený celerový list je vhodný dochucení polévek, omáček , salátů, pokrmů z ryb a darů moře....
cibule

cibule

Už žádné slzy při krájení čerstvé cibule a žádné překvapení velkými kousky cibule ve vašich pokrmech. S touto jemně mletou sušenou cibulí získáte dokonale hladkou konzistenci...
černý pepř

černý pepř

Pepř černý je stejně jako bílý a zelený plodem pepřovníku černého, liší se různými stupni zralosti a způsobem zpracování. Černý pepř se získává fermentováním nezralých bobulí...
česnek

česnek

Jemný česnekový prášek, díky kterému si v kuchyni ušetříte mnoho práce s loupáním a roztíráním česneku. Je univerzálním kořením pro všechny pikantní pokrmy, hodí se do...
čubrica

čubrica

Oblíbená bulharská směs bylinek, která se používá na luštěniny, zapékanou zeleninu, mleté maso, ryby, polévky, pomazánky a pokrmů připravovaných na grilu....
estragon

estragon

Estragon je jedno z nejvýznamnějších koření, které přináší kouzlo francouzské kuchyně přímo na váš stůl. Tato aromatická bylinka je známá pro svou jemnou, hořkosladkou chuť s...
fenykl

fenykl

Fenykl jako koření se užívá především do vánočního pečiva, perníku, koláčů, pudinků, do nakládané zeleniny, zvláště do červené řepy. Kromě kuchyně se též s oblibou používá k...
granulovaná paprika

granulovaná paprika

Tato hrubě nadrcená červená paprika dodá jídlu nejen lahodnou chuť, ale také poslouží jako dekorace, pokud např. nechcete použít drcené chilli papričky kvůli jejich pálivé...
Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Klasické ingredience jako je paprika, cibule a česnek jsou smíchány s dalšími bylinkami a vytvářejí výjimečnou chuť, které dodává mírnou pikantnost chilli se zázvorem a...
jalovec

jalovec

Plody červeného jalovce jsou na rozdíl u nás běžného černého jalovce obecného měkčí a mají mírně nasládlou, ale ostrou chuť. Červený jalovec se používá především při přípravě...
kopr

kopr

Vrcholové lístky kopru, které můžete použít stejně jako čerstvý kopr do omáčky, salátů, pomazánek a při výrobě bylinkového octa. Nezbytný je při přípravě koprové omáčky,...
koriandr

koriandr

Sušené drcené listy koriandru v kuchyni nahradí čerstvý koriandr, který je u nás hůře dostupný. Jednu lžíci sušených listů koriandru použijte místo hrsti čerstvých bylinek...
koření na mleté maso

koření na mleté maso

Tato směs je určena do všech druhů mletého masa, karbanátků, sekané, kuliček z mletého masa, špízů apod....
libeček

libeček

Libeček je příjemně aromatická rostlina. Hodí se do každé polévky, většiny omáček i k zelenině nebo masu. Podporuje dobré trávení....
majoránka

majoránka

Majoránka je aromatická bylina, bez které se neobejde bramborová nebo hrachová polévka, bramboráky a zabijačkové hody. Přidávat by se měla až na závěr tepelné úpravy, aby si...
nové koření

nové koření

Nové koření jsou plody stromu pimentovníku pravého. Jako jedno z mála koření pochází ze Střední Ameriky. Používá se do marinád, masitých pokrmů, polévek, omáček, k nakládané...
oregano

oregano

Oregano - dobromysl obecná je rostlinou, která se využívá jako koření i jako léčivá bylina. Oregano je typickou přísadou do pizzy a součástí provensálského koření...
pálivá paprika

pálivá paprika

Podobně jako zauzená sladká paprika se i pálivá varianta používá do polévek, na kuřecí maso nebo ryby. Přidáním uzené papriky jídlo získá chuť po uzeném masu i tam, kde žádné...
pepřové koření

pepřové koření

Tato směs dodá pikantní chuť minutkovým masům, pečeným a grilovaným rybám, drůbeži, pečené huse či kachně, mletému masu a dušené zelenině či polévkám...
pískavice

pískavice

Semena pískavice, které se též říká fenugreek nebo-li řecké seno, se používají celá nebo pomletá v asijské a arabské kuchyni. Pískavici lze nalézt ve známých směsích karí nebo...
rajská jablíčka

rajská jablíčka

Sušená rajská jablíčka se používají do salátů, pomazánek, na pizzu, do zeleninových pokrmů a k vylepšení omáček s rajčaty a polévek....
Ratatouille

Ratatouille

Hrubě namletá směs koření je vhodná nejen do francouzské varianty našeho leča nebo jiné dušené zeleniny, ale i k ochucení a dekoraci pečené nebo grilované zeleniny...
římský kmín

římský kmín

Římský kmín, nebo-li cumin, jsou semena rostliny s názvem šabrej kmínovitý. Má světlejší barvu a je protáhlejší než tradiční český kmín. Rovněž chuťově je odlišný, ostřejší a...
saturejka

saturejka

Saturejka je oblíbená aromatická bylinka, chutná peprně pikantně. Je to klasické koření do všech fazolových pokrmů i jiných luštěnin. Dále je vhodná do salátů, majonéz, na...
sladká paprika

sladká paprika

Tato paprika je uzená tradiční metodou na ohni z dubového dřeva. Zauzená sladká paprika je výborná do polévky, na kuřecí maso a ryby. Ve Španělsku se přidává do paelly a k...
Svanská sůl

Svanská sůl

Tato tradiční gruzínská bylinková sůl je vynikající k masu, rybám a do všech pokrmů z vajec....
šalvěj

šalvěj

Šalvěj je aromatická bylina známá jako koření a léčivka již od starověku. V USA se používá na vepřové maso a klobásy, v Anglii je tradičním kořením do nádivky do drůbeže a...
tymián

tymián

Tymián se užívá pro svou výraznou chuť i vůni samostatně nebo jako součást směsí koření na ryby, drůbež, zvěřinu a do sekané. Tip pro Vás: smíchejte tymián s bazalkou,...
zázvor

zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků rostliny zázvoru lékařského. Používá se především v indické a čínské kuchyni do slaných i sladkých pokrmů. Je vhodný na drůbež i jiná...

Anýz je koření s mnohostranným využitím a to nejen při vaření a pečení, ale i při nakládání zeleniny, jako např. řepy, mrkve, zelí, okurek apod.

Anýzové koření je důležitou ingrediencí v receptech asijské kuchyně, především v indické a čínské, kde se s oblibou přidává do pokrmů z masa.

Ve sladké kuchyni jej objevíme v ovesných kaších, sladkých rýžových pokrmech i mléčné polévce.

Protože anýz působí velmi dobře proti nadýmání, své významné místo si vydobyl i v pečení, kde se přidává do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček a samozřejmě bývá součástí chlebového koření.