Máte rádi krevety? Pak určitě znáte jejich klasickou kombinaci s česnekem, citronem, bylinkami nebo jemným chilli. A teď si představte, že ty chutě doplníme o další ingredience a posuneme je ještě o úroveň výš k dokonalosti:
Vločky z mořských řas krásně podtrhnou přirozenou chuť mořských plodů. Citronová tráva, kůra mandarinky a pomeranče vnesou do jídla lehkou citrusovou svěžest, která je doplněná o jemné ovocné tóny šípku. A k tomu všemu na závěr špetka uzené papriky. Ta přidá mírný kouřový tón, takže krevety chutnají jako z grilu na večerní pláži.
Výsledná chuť je vyvážená, originální a přitom přirozená – jako když spojíte to nejlepší ze středomoří, Asie a grilu. Koření funguje skvěle nejen na krevety, ale i na další mořské plody, ryby i zeleninu. Směs koření na krevety stačí promíchat s olivovým olejem, případně podle chuti přidejte kapku citronu. Krevety potřete a nechte chvíli odležet. Pak už jen krátce orestujte, dejte péct do trouby nebo ugrilujte. Takto připravené krevety jsou skvělé jako předkrm, hlavní jídlo i součást studeného salátu.
Na co všechno se toto koření hodí?
Kromě krevet si směs koření výborně rozumí i s dalšími plody moří, rybami a přímořskou kuchyní. Zkuste třeba:
- Rybí filety – koření si sedne s lososem, treskou i pražmou. Stačí rybu potřít ochuceným olejem, přidat pár plátků citrusů a upéct v troubě nebo na pánvi. Chuť bude svěží a šťavnatá.
- Mořské plody – nejen krevety, ale i kalamáry, mušle nebo chobotnice s kořením získají originální šmrnc, který ale nepřebije jejich jemnou chuť. Skvělé do těstovin, na pánvi s česnekem nebo jen tak se sklenkou vína.
- Těstoviny, rizoto a lasagne – směs koření dobře ladí s rajčaty, smetanou i vínem a přidá celému pokrmu neotřelou vůni a chuť.
- Zelenina a tofu – přidejte koření do pečené zeleninové mísy nebo na orestované tofu. Hodí se i do studených mís, rýžových salátů nebo do wrapu. Chuť tohoto koření je jiná než u běžného koření na zeleninu – jemně kouřová, citrusová a voňavá.
- Feta a jogurtové dipy - posypte kořením feta sýr, zakápněte olejem a dejte krátce zapéct. Nebo promíchejte s jogurtem a máte dip ke grilovaným krevetám, rybě nebo zelenině.
Tip: pečené krevety
Krevety promíchejte s touto směsí koření, olivovým olejem, špetkou soli, trochou šťávy z mandarinky a drceným česnekem. Rozložte je do pekáčku, přidejte plátky citronu a pečte na 200 °C asi 7 minut. Nakonec posypte čerstvou petrželkou. Servírujte jen tak s bagetkou, nebo jako součást salátu s rukolou a pomerančem.