Španělská sladká paprika / Koření
Tohle není jen tak ledajaká paprika. Španělská kráska s Astou 160 je opravdová královna mezi sladkými paprikami. Už když ji nasypete do mističky, upoutá sytě červenou barvou. A není to náhoda – číslo ASTA udává množství přírodního barviva, které paprika obsahuje. Běžná má hodnotu kolem 80, tahle paprika má rovnou dvojnásobek. A to už je poznat nejen na barvě, ale i na výsledné chuti.
Má nasládlou, jemnou a přitom plnou chuť. Hodí se do spousty jídel, ale chce s ní trochu opatrně. Je to totiž dáma, která vynikne nejlépe za studena. Když ji přepálíte, umí být pěkně zatrpklá – takže žádné házení do rozpáleného oleje. Stačí ji přidat až ke konci, nebo ji rozmíchat v trošce vody, vývaru nebo zakysané smetany.
Proč je tahle paprika tak výjimečná
ASTA 160 znamená, že má vysoký podíl přírodního barviva – a tím pádem krásně zabarví všechno, kam ji dáte. Pomazánka, dresink nebo domácí paštika s ní dostanou šťavnatě červenou barvu i plnou paprikovou chuť. A protože není ostrá, hodí se i pro děti nebo pro jemná jídla.
Chuťově je nasládlá, jemná, lehce zemitá. Neštípe, ale zahřeje – doslova. Působí totiž tak, že mírně rozproudí krev a zahřeje tělo, což se hodí hlavně v chladnějších měsících.
Jak s ní kouzlit v kuchyni
Používejte ji všude tam, kde chcete výraznou barvu a příjemnou chuť, ale bez ostré pálivosti. A hlavně – nespěchejte s ní. Když ji přidáte až ke konci, odvděčí se nádherným výsledkem.
Zkuste ji třeba takhle:
- Do pomazánek – smíchejte se sýrem, česnekem a trochou olivového oleje. Barva bude luxusní a chuť jemně papriková.
- Do studených dresinků a dipů – výborně se hodí k zakysané smetaně nebo jogurtu, stačí přidat česnek, sůl a trochu citronu.
- Na sýry – posypte jí na hermelín nebo balkán, dejte k tomu olivový olej a máte jednoduché, ale efektní občerstvení.
- Do těstovin a rizot – jen krátce zamíchat před podáváním. Barva vynikne a chuť příjemně doladí celé jídlo.
- Na pizzu nebo focacciu – jako finální posyp na hotové jídlo. Nebude zhořklá a dodá krásný paprikový nádech.
Na závěr malý tip
Španělská paprika ASTA 160 je taky skvělým parťákem do kořenících směsí, které nechcete zahřívat – třeba na tatarák, domácí marinády na zeleninu nebo dochucení hummusu. Nebo ji smíchejte s trochou sušeného česneku, cibule a tymiánu a vznikne směs, kterou si oblíbíte nejen na chleba s máslem.
Kde se pěstuje
Pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě.
Zajímavost
Jak se vlastně paprika vyrábí?
Paprika se vyrábí ze sušených paprikových lusků, které se nejdříve nadrtí. Následně se oddělí přes síta semínka, čistá dužnina se rozemele a sterilizuje přehřátou párou. Aby paprika neztratila svou barvu, přidává se před sterilizací olej.
Proč některá paprika pálí a jiná je sladká?
Pálivost papriky je dána množstvím alkaloidu kapsaicinu, který je v mleté paprice obsažený. Sladká paprika má kapsaicinu méně, pálivá více. Nejsilnější a nejostřejší papriky jsou chilli papričky a kayenský pepř.
Země původu
Španělsko
Etiketa pro sladkou španělskou papriku
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Sladká paprika je dostupná v těchto variantách
Dávkování sladké španělské papriky
Narazili jste v receptu na sladkou španělskou papriku a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 4 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 8 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 11 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste sladké španělské papriky měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se sladká paprika řekne:
latinsky:
|
Capsicum
|
anglicky:
|
sweet paprika
|
německy:
|
Paprika süß
|
francouzsky:
|
piment doux
|
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
Na co se sladká paprika většinou používá
Kde koupím sladkou španělskou papriku?
Nejenom sladkou španělskou papriku, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně sladké španělské papriky.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě