Španělská sladká paprika

Tohle není jen tak ledajaká paprika. Španělská kráska s Astou 160 je opravdová královna mezi sladkými paprikami. Už když ji nasypete do mističky, upoutá sytě červenou barvou. A není to náhoda – číslo ASTA udává množství přírodního barviva, které paprika obsahuje. Běžná má hodnotu kolem 80, tahle paprika má rovnou dvojnásobek. A to už je poznat nejen na barvě, ale i na výsledné chuti.

Má nasládlou, jemnou a přitom plnou chuť. Hodí se do spousty jídel, ale chce s ní trochu opatrně. Je to totiž dáma, která vynikne nejlépe za studena. Když ji přepálíte, umí být pěkně zatrpklá – takže žádné házení do rozpáleného oleje. Stačí ji přidat až ke konci, nebo ji rozmíchat v trošce vody, vývaru nebo zakysané smetany.

Proč je tahle paprika tak výjimečná

ASTA 160 znamená, že má vysoký podíl přírodního barviva – a tím pádem krásně zabarví všechno, kam ji dáte. Pomazánka, dresink nebo domácí paštika s ní dostanou šťavnatě červenou barvu i plnou paprikovou chuť. A protože není ostrá, hodí se i pro děti nebo pro jemná jídla.

Chuťově je nasládlá, jemná, lehce zemitá. Neštípe, ale zahřeje – doslova. Působí totiž tak, že mírně rozproudí krev a zahřeje tělo, což se hodí hlavně v chladnějších měsících.

Jak s ní kouzlit v kuchyni

Používejte ji všude tam, kde chcete výraznou barvu a příjemnou chuť, ale bez ostré pálivosti. A hlavně – nespěchejte s ní. Když ji přidáte až ke konci, odvděčí se nádherným výsledkem.

Zkuste ji třeba takhle:

  • Do pomazánek – smíchejte se sýrem, česnekem a trochou olivového oleje. Barva bude luxusní a chuť jemně papriková.
  • Do studených dresinků a dipů – výborně se hodí k zakysané smetaně nebo jogurtu, stačí přidat česnek, sůl a trochu citronu.
  • Na sýry – posypte jí na hermelín nebo balkán, dejte k tomu olivový olej a máte jednoduché, ale efektní občerstvení.
  • Do těstovin a rizot – jen krátce zamíchat před podáváním. Barva vynikne a chuť příjemně doladí celé jídlo.
  • Na pizzu nebo focacciu – jako finální posyp na hotové jídlo. Nebude zhořklá a dodá krásný paprikový nádech.

Na závěr malý tip

Španělská paprika ASTA 160 je taky skvělým parťákem do kořenících směsí, které nechcete zahřívat – třeba na tatarák, domácí marinády na zeleninu nebo dochucení hummusu. Nebo ji smíchejte s trochou sušeného česneku, cibule a tymiánu a vznikne směs, kterou si oblíbíte nejen na chleba s máslem.

Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2027
Země původu Španělsko
Sladká paprika je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
 
Na co se sladká paprika většinou používá