Uzená sladká paprika BIO

Tato paprika se udí na dubovém dřevě tradiční metodou, která jí dodává intenzivní kouřové aroma a přirozeně nasládlou chuť. Je ideální pro jídla, kde chcete vytvořit efekt uzení, aniž byste museli používat slaninu nebo uzené maso. Její bohatá, zaoblená chuť krásně doplňuje nejen maso a ryby, ale i zeleninu, luštěniny, sýry nebo vejce.

Ve španělské kuchyni je nepostradatelnou součástí paelly, výborně se hodí i do pomazánek, gulášů nebo těstovinových omáček. Skvěle ladí s kysaným zelím, kterému dodá příjemně kouřový podtón a krásně propojí jeho svěží kyselost s kořeněným nádechem. Stačí jen špetka a jídlo získá hloubku a vůni, která připomíná dlouho pečené maso nebo grilovanou zeleninu.

Kam se uzená sladká paprika nejlépe hodí?

Toto koření je skvělou volbou pro pokrmy, kde chcete propojit jemně nasládlé kouřové tóny s bohatou hloubkou chuti. Díky své jemnosti se hodí nejen do pikantních pokrmů, ale i do lehkých jídel, kde zvýrazní chuť bez přehlušení ostatních ingrediencí.

  • Polévky a omáčky – Perfektní do guláše, hustých fazolových polévek, čočkové polévky, rajčatových i smetanových omáček. Přidává jemné uzené tóny a krásně ladí s česnekem, cibulí a bylinkami.
  • Maso a ryby – Skvěle dochutí kuřecí, vepřové i hovězí maso, zejména při pomalém pečení nebo grilování. Výborná do marinád, kde zvýrazní chuť a dodá příjemnou kouřovou hloubku. Na ryby funguje skvěle v kombinaci s citronem a máslem.
  • Zeleninová a luštěninová jídla – Hodí se k pečené zelenině, do bramborových pokrmů, dušených luštěnin nebo zeleninových směsí. Přidejte ji do fazolového guláše, dušené čočky nebo mexických jídel a dodáte jim nový rozměr.
  • Sýry a pomazánky – Výborně doplňuje chuť tvrdých sýrů, ale i jemných pomazánek z tvarohu, ricotty nebo cizrny. Skvělá je i na pečený hermelín nebo halloumi.
  • Vaječné pokrmy – Nasypte ji na míchaná vejce, omeletu nebo frittatu a rázem získáte skvělou chuť, která připomíná grilování.
  • Těstoviny, pizza a rizoto – Výrazně oživí těstoviny se smetanovou i rajčatovou omáčkou, dodá chuť rizotu nebo domácí pizze. Vyzkoušejte ji v boloňské omáčce nebo domácím pestu.

Tip pro vegetariány: Toto koření je nepostradatelné v rostlinné kuchyni, kde dokáže nahradit kouřovou hloubku uzeného masa a slaniny. Pokud připravujete veganskou verzi čočkové polévky, fazolového guláše nebo pečených brambor, uzená paprika dodá jídlu plnější chuť. Skvěle se hodí do rostlinných burgerů, seitanových klobás nebo rostlinných pomazánek, kde zvýrazní chuť a dodá intenzivní umami tón. Přidejte ji do cizrnového hummusu, pečené dýně nebo nakládaného tofu a rázem se chutě propojí do dokonale vyvážené kombinace.

Datum minimální trvanlivosti 30. 11. 2027
Země původu Španělsko
Sladká paprika je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
 
Na co se sladká paprika většinou používá