Mleté chilli papričky

Nejenom mexická, indická nebo thajská kuchyně se neobejde bez chilli. Pro spoustu z nás patří chilli papričky mezi nejdůležitější koření v kuchyni, ať už vaříme polévku, pečeme maso nebo chystáme marinádu na grilování.

Chilli totiž není jen o pálivosti, správná dávka dokáže propojit chutě, zvýraznit sladkost rajčat, prohloubit chuť luštěnin nebo dodat grilovanému masu zábavnou dávku pikantnosti. A dokonce si dobře rozumí i se sladkými recepty – třeba v čokoládě udělá hotové divy.

Jak mleté chilli používat?

Toto chilli má střední pálivost a tak svou roli při vaření může hrát prakticky každý den. Mletá varianta papriček se snadno dávkuje, takže jestli budete mít na talíři lehký pikantní nádech nebo pekelnou výheň záleží jen na množství. Ale stejně je vždy lepší dát méně, než více, protože přidat můžete vždy, ale ubrat už těžko.

A do čeho tedy můžeme toto mleté chilli použít?

  • Polévky a omáčky – mleté chilli papričky se hodí do guláše, rajčatových a luštěninových polévek, kari nebo boloňské omáčky.
  • Marinády a grilování – chilli je perfektní na kuřecí křídla, žebírka, steaky i grilovanou zeleninu.
  • Mexická a asijská kuchyně – samozřejmě chilli je základ exotické kuchyně, takže jej objevíme v tacos, burritos, kari a dalších stovkách jídel asijského i amerického kontinentu.
  • Pikantní sladkosti – možná to tak nevypadá, ale chilli a čokoláda jsou kamarádi prakticky z jedné vesnice, takže si vážně skvěle rozumí.

Tip na závěr: Na chilli je super, že můžete objevovat různé odrůdy, takže jestli vás tahle pikantní radost baví, mrkněte i na další druhy – třeba jemně nasládlé Kashmiri, kouřové Jalapeño nebo extrémně ostré Trinidad Scorpion, které vás pošle do jiné dimenze. Každé z nich má jiný styl a dává jídlu úplně nový charakter.

Datum minimální trvanlivosti 31. 7. 2027
Země původu Malawi
Chilli nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se chilli s oblibou používá
 
Na co se chilli většinou používá